O καιρός σήμερα

Ο ΟΚΑΑ ΣΤΟ 30ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΚΑΑ ΣΤΟ 30ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ


Με αφορμή το 30ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών (WUWM), 500 εκπρόσωποι από 17 χώρες συναντήθηκαν στις 21-23 Σεπτεμβρίου, στην Changsha της Κίνας και κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ένα επιβλητικό συνέδριο με θέμα: «Ολοκλήρωση & Καινοτομία –Η έξυπνη ανάπτυξη των χονδρικών Αγορών».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από κοινού, από τον Εθνικό Σύνδεσμο xονδρεμπορικών αγορών της Κίνας (CAWA) και την Παγκόσμια Ένωση Χονδρεμπορικών Αγορών (WUWM), σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κίνας, την Κυβέρνηση της Επαρχίας Hunan και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Hunan Hongxing.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) ΑΕ, συμμετείχε με επιτυχία για μία ακόμη χρονιά. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Στυλιανός Βασιλειάδης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Γιάννης Τριανταφύλλης.

Όπως δήλωσε ο Κος Βασιλειάδης: «Η αναμφίβολη αλλαγή της μορφής της παγκόσμιας χονδρεμπορικής αγοράς, βρίσκει τον ΟΚΑΑ στις πρώτες θέσεις παγκόσμια, σε ό,τι αφορά την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την υποστήριξη προς την επιχειρηματικότητα, την ετοιμότητα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποδομή που, πραγματικά, λίγοι οργανισμοί έχουν. Η καθοριστική ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Ένωσης υποδηλώνει με σαφήνεια τα παραπάνω. Το συνέδριο ήταν η αφορμή για νέες επαφές και καλύτερο συντονισμό με τους παγκόσμιους συνεργάτες μας, που ούτως ή άλλως είμαστε σε διαρκή επικοινωνία.»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Ένωσης Κεντρικών Αγορών κ. Τριανταφύλλης ήταν ο κεντρικός συντονιστής σε συζήτηση με θέμα «Καινοτομίες Διεθνών Αγορών» στην οποία αναπτύχθηκαν ιδέες και προτάσεις για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών με στόχο την εξέλιξη των Αγορών σε τεχνικό, τεχνολογικό και εφοδιαστικό επίπεδο.

Άλλα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν

  • Η Εφοδιαστική αλυσίδα στα αστικά κέντρα και ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο αυτή δομείται.
  • Η σημασία της τοποθεσίας για την Εγκατάσταση αγορών.
  • Συνεργασία και ανταγωνισμός μεταξύ αγορών χονδρικής και λιανικής
  • Η ευφυής αγορά. Καινοτόμες προσεγγίσεις στη λειτουργία των αγορών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Ανάπτυξη, κίνδυνοι και προκλήσεις στην αγροτική διακίνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο την εποχή του διαδικτύου
  • Η θέση και ο ρόλος των χονδρεμπορικών αγορών στο αγροτικό ηλεκτρονικό εμπόριο
  • Η προώθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω ευφυών μεθόδων εφοδιαστικής

Η ολομέλεια της ένωσης ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα, μεταξύ των οποίων και η επιτυχία του παγκοσμίου προγράμματος Αγαπώ την Αγορά μου (Love Your Local Market). Αποτελεί μάλιστα μεγάλη επιτυχία για τον Ο.Κ.Α.Α. ότι το μοναδικό βίντεο που προβλήθηκε  για τη μεγαλύτερη γιορτή των αγορών στον κόσμο ήταν το Ελληνικό.

Στο περιθώριο του συνεδρίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Συνδέσμου xονδρεμπορικών αγορών της Κίνας (CAWA) και της Κινεζικής επιτροπής διεθνούς Διαιτησίας και εμπορίου (CIETAC) σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των διαφορών των συναλλασσόμενων στην εφοδιαστική εμπορία τροφίμων.


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν δύο Αγορές, την Hongxing Farm & Sideline Products Market και την Changsha HiGreen Wholesale Market. Η πρώτη, ειδικεύεται στην χονδρική πώληση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, όπως λαχανικά, φρούτα, κρέατα, αλιεύματα, φυτά, είδη παντοπωλείου κλπ, με πάνω από 4.000 εμπόρους. Η Changsha HiGreen Wholesale Market, είναι  μία από τις μεγαλύτερες αγορές οπωροκηπευτικών προϊόντων της Κίνας με προϊόντα που μπορούν να καλύψουν έως και 85% της πυκνοκατοικημένης επαρχίας Hunan (70.000.000 κάτοικοι).

Το συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την άνοιξη, στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη.