O καιρός σήμερα

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΚΑΑ – Italmercati

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΚΑΑ – Italmercati

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Επιχειρηματικό Δίκτυο Αγορών χονδρικής της Ιταλίας ItalmercatiRete Dimprese, με στόχο την στενότερη «Συνεργασία σε ζητήματα προώθησης αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για Αγορές χονδρικής», προχώρησε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στην Αθήνα,  η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κα Στεφανία Γεωργακάκου - Κουτσονίκου  και ο πρόεδρος του ITALMERCATI κ. Fabio Massimo Pallottini, αφορά στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, και την από κοινού προσπάθεια για προσέγγιση δυνητικών νέων αγορών και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για τα αγροτικά προϊόντα.


Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για αγορές χονδρικής πώλησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές, τα συστήματα λειτουργίας και διαχείρισης, και τις διαδικασίες, μεθόδους και τεχνολογίες, (ψηφιακή λειτουργία, συστήματα ελέγχου και στάθμευσης, συστήματα  εμπορίας και δημοπρασίες, διαχείριση κεφαλαίων κλπ.), καθώς και στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων.


Την ιταλική αποστολή υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, κ. Μιχάλης Μυτιλινάκης. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο Ιταλός Πρέσβης, κ. Luigi Marras, ενώ βασικοί ομιλητές ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κα Στεφανία Γεωργακάκου - Κουτσονίκου και ο πρόεδρος του ITALMERCATI κ. Fabio Massimo Pallottini.

«Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα μεταξύ του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών κι Αλιείας και της Ιταλικής Italmercati σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της εξωστρέφειας, παρέχοντας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες» δήλωσε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρέσβης της Ιταλίας, κ. Luigi Marras, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα τον καλύτερο συνεργάτη στο πλαίσιο της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόνισε πως υπογράφεται μία σημαντική συμφωνία για το εμπόριο και την αγορά.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κα. Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου,  αφού ανέπτυξε τις δυνατότητες αλλά και τους επόμενους στόχους του «μεγαλύτερου διαχειριστή αγορών τροφίμων στα Βαλκάνια, του ΟΚΑΑ», τόνισε πως η Italmercati μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος σε όλα τα προσεχή έργα, ενώ ο ΟΚΑΑ θα παράσχει τη τεχνογνωσία σχετικά με την αναδιάρθρωση αγορών, χονδρικής και λιανικής πώλησης, και τον σχεδιασμό νέων αγορών, καθώς έχει βραβευθεί από την Παγκόσμια Ένωση Αγορών Χονδρικής, για την επιτυχημένη αναδιάρθρωση αγοράς εν λειτουργία. «Παράλληλα, είπε, θα εισφέρουμε τεχνογνωσία σχετικά με την εκπροσώπηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε διεθνείς εκθέσεις και θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να φέρουμε κοντά τις ελληνικές και ιταλικές επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να αναπτυχθεί μια συστηματική δικτύωση και συνεργασία».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα, να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα μας, και αναπτύξουμε τις αγορές μας, ώστε να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και να προσελκύσουν διεθνείς αγοραστές από όλο τον κόσμο», κατέληξε η κα. Γεωργακάκου - Κουτσονίκου.

Από την πλευρά του ιταλικού οργανισμού, ο  πρόεδρος του ITALMERCATI κ. Fabio Massimo Pallottini ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και την ιταλική αντιπροσωπεία για την παρουσία τους, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντική για την συνεργασία των δύο Οργανισμών και υπογράμμισε πως «οι διμερείς σχέσεις είναι σε εξαιρετική φάση, μετά και τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών του Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομόλογού του Πάολο Τζεντιλόνι, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, η οποία κύρωσε και την οικονομική συνεργασία μας. »

Ο κ. Pallotini τόνισε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο, αποτελεί μία ψηφίδα στην ανάπτυξη των αγορών και της γεωργίας, μέσω της κοινής προσπάθειας των δύο μεσογειακών μας χωρών, με την ελπίδα να υπάρξει στο μέλλον κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.


Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, παραβρέθηκαν  ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Νίκος Αντώνογλου , ο Ιταλός Πρέσβης Luigi Marras  και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας Enrico Barbato,   από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, ο  πρόεδρος του ITALMERCATI κ. Fabio Massimo Pallottini , ο πρόεδρος του ΟΚΚΑ κ. Μιχάλης Μυτιλινάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κα. Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου και ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ κ. Στέφανος Κυρλής.

Βρείτε τις ομιλίες στο σύνδεσμο

Υπογραφήμνημονίου συνεργασίας του ΟΚΑΑ με την Italmercati Rete D' imprese


Οι δύο Οργανισμοί

Η ItalmercatiRete Dimprese είναι το πρώτο Δίκτυο Επιχειρήσεων, αποτελούμενη από τα μεγαλύτερα ιταλικά Αγρο-Βιομηχανικά κέντρα και Αγορές χονδρικής πώλησης φρούτων, λαχανικών και αλιείας. Πρόκειται για έναν οργανισμό που στοχεύει στην παροχή στοιχείων εθνικής και διεθνούς εταιρικής σύγκρισης, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγορών και όσων δραστηριοποιούνται εντός τους. 

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι ο πιο σημαντικός εταίρος στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της Ελλάδας, διευκολύνοντας την προμήθεια του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού με φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρια. Αποτελεί δημόσια εταιρία που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγορών του και όσων δραστηριοποιούνται εντός του, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργεί η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων των Βαλκανίων. 
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ: