O καιρός σήμερα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Δελτίο Τύπου WUWM 9/7

Υπογραφή της πρώτης κοινής Δήλωσης των Ευρωπαϊκών Χονδρεμπορικών Αγορών

Όλες οι ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές, μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών, συγκεντρώνονται για να μιλήσουν με μία φωνή για τον καίριο ρόλο τους στη διαφύλαξη του μοντέλου γεωργικής ανάπτυξης της ΕΕ και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεγαλύτερη αναγνώριση της δράσης τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Παρίσι, Δευτέρα 9 Ιουλίου, 2018

Τα ευρωπαϊκά μέλη της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών (WUWM) συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας για να υπογράψουν για πρώτη φορά μία κοινή δήλωση που στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, προκειμένου να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η δήλωση αυτή, υπογεγραμμένη από όλες τις αγορές, μέλη της Ένωσης - 120 αγορές που εκπροσωπούν 22 ευρωπαϊκές χώρες – υπογραμμίζει τη σημασία του μοντέλου των χονδρεμπορικών αγορών  για τη διασφάλιση σημαντικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η ασφάλεια τροφίμων, η κυκλική οικονομία, η προμήθεια, διανομή και ιχνηλασιμότητα των νωπών προϊόντων που διακινούνται στους ευρωπαίους πολίτες, αλλά πρωτίστως η θεμελιώδης λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών στο να αναδείξουν την αξία των αγροτικών προϊόντων και να διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο βασισμένο στην ποικιλομορφία των προϊόντων του.

Παρότι οι αγορές αποτελούν κομβικούς εταίρους στην αγρο-διατροφική αλυσίδα, εξυπηρετώντας τους ευρωπαίους πολίτες, συχνά παραμελούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συγκριτικά με άλλους «παίκτες» στον χώρο των τροφίμων (αγρότες, πωλητές λιανικής, supermarkets). Εντούτοις, οι χονδρεμπορικές αγορές είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ (25 εκ. τόνοι νωπών προϊόντων, περίπου το 40% της προμήθειας φρούτων και λαχανικών, 200 εκ. Ευρωπαίοι καταναλωτές). Με βάση τα παραπάνω, ζητούν να έχουν λόγο στη δημόσια συζήτηση, καθώς και στο στρατηγικό σχεδιασμό του κλάδου.

Αόρατο στο ευρύ κοινό, αλλά επιτελώντας ένα ρόλο ζωτικής σημασίας, το μοντέλο των χονδρεμπορικών αγορών διευκολύνει την αλυσίδα εφοδιασμού νωπών αγροτικών προϊόντων (end-to-end process), ενώ την ίδια στιγμή παρέχει πρόσβαση στην αγορά σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και τοπικούς παραγωγούς. Το σύστημά τους διασφαλίζει τη ανθεκτικότητα της παραγωγής, την ευελιξία της διανομής, μία πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τη ρύθμιση των τιμών σε λογικά επίπεδα συγκριτικά με τη μαζική διανομή, την ελεγχόμενη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. Η ποικιλία και η διαφοροποίηση των προϊόντων διασφαλίζει την ύπαρξη πλήθους επιλογών, σε προσιτές τιμές, καλή ποιότητα και ένα υγιεινό φαγητό ακόμα και για τους πιο εκλεκτικούς καταναλωτές.


"Σήμερα, η πρόκληση για το μοντέλο των ευρωπαϊκών χονδρεμπορικών αγορών είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγής, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί περιορίζοντας την ποικιλία, αλλά αντιθέτως ενισχύοντας την.

Τα σούπερ μάρκετ, οι υπεραγορές και τα καταστήματα με εκπτωτικά είδη επωφελούνται από τη μείωση της ποικιλίας της εφοδιαστικής αλυσίδας εφόσον απλοποιούν και διευκολύνουν την αγορά, τον έλεγχο και την καταγραφή των διακινούμενων προϊόντων. Είναι υψίστης σημασίας για τους καταναλωτές να συνεχίσουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιλογή προϊόντων. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί οφείλουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους συμβάλλοντας στη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης των καταναλωτών για την ποικιλία των νωπών και υψηλής ποιότητας προϊόντων", όπως δηλώνουν.

Στο κείμενο της δήλωσης, οι αγορές δεσμεύονται επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν τη ρύθμιση του τομέα με σκοπό να αυξήσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους, να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την προώθηση της υψηλής τεχνολογίας και την περεταίρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής, να προωθήσουν την υψηλής ποιότητας διανομή νωπών στην ΕΕ, όπως επίσης και να επενδύσουν στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων στον τομέα (ψηφιακές αγορές, clean logistics, παράδοση «τελευταίου χιλιομέτρου», ιχνηλασιμότητα προϊόντων, διαχείριση αποβλήτων, οργανικά προϊόντα κλπ.).



"Η Κοινή Δήλωση των Ευρωπαϊκών Χονδρεμπορικών Αγορών είναι μία στέρεη βάση επί της οποίας μπορούμε να εμπλακούμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Η πράξη αυτή αποτελεί πραγματικό θεμέλιο για δύο λόγους: καταρχάς, μας επιτρέπει να δούμε τη συνέχεια της δράσης μας και επιπροσθέτως σηματοδοτεί την αφετηρία για βελτιωμένη συνεργασία με τους ευρωπαίους και διεθνείς παράγοντες.
"

Stéphane Layani, Πρόεδρος της Rungis International Market, Αντιπρόεδρος της WUWM.

“Σήμερα είναι μία εξαιρετική ημέρα για τις αγορές, με τους συμμετέχοντες να εκπροσωπούν τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής πώλησης στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών. Έπειτα από εκτενείς συζητήσεις, οι αγορές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα κείμενο θέσης το οποίο παρουσιάζει τις φιλοδοξίες και τους στόχους μας. Το κείμενο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να υπογραμμίσει τη θεμελιώδη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, καθώς και στην απόδοση αξίας στην αγροτική παραγωγή και την προστασία του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου.

Γιάννης Τριανταφύλλης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της WUWM, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.