O καιρός σήμερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ  

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ                                                                                                                                

ΠΛΗΡ. : Α. ΣΑΝΤΑ                                ΤΗΛΕΦΩΝΟ           ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ            ΑΡ. ΠΡΩΤΟΚ.

                                                                    210 4821111              07-09-2015                           3853                                                                

                                                                    Εσωτ. 0107                                             

                                                                           

                                                                        ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ www.okaa.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 166/07-08-2015 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβούλιου του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. σας καλούμε όπως μέχρι την Τρίτη 15-09-2015 και ώρα 12:00 π.μ., να υποβάλετε στο γραφείο Πρωτοκόλλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κέννεντυ 1 & Πύργου, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, 182 33, έγγραφη κλειστή οικονομική προσφορά για το έργο « Βελτιωτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Λαχαναγορά Πατρών », προϋπολογιζόμενης δαπάνης ποσού €  43.496,00 πλέον Φ.Π.Α.

Στην τιμή περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις. 

Χρόνος εκτέλεσης 60 ημερολογιακές ημέρες.

Δεκτοί στο διαγωνισμό γίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να προσκομιθεί εντός του φακέλου της οικονομικής προσφοράς εγγυητική επιστολή συμμετοχής αναγνωρισμένου πιστωτικού ή χρηματοοικονομικού ιδρύματος ή του ΤΣΜΕΔΕ ποσού ίσου με το 5% του προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης του Φ.Π.Α. ( 2.675,00€ ). 

Η αναγκαιότητα των παρακάτω εργασιών στους χώρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα  : 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ 

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΑΝΑΒΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΕΡΓΟ 1

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΠΑΤΡΩΝ

Εργασία 1: Ηλεκτρική αποσύνδεση και μεταφορά υφισταμένων ιστών φωτισμού πλησίον των νέων θέσεων εγκατάστασης.

Περιγραφή:  Θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρική αποσύνδεση πέντε (5) επιλεγμένων πυλώνων φωτισμού, εκ των οποίων τέσσερις (4) βρίσκονται εγκατεστημένοι στον εσωτερικό χώρο της Λαχαναγοράς και ένας (1) βρίσκεται εγκατεστημένος εξωτερικά της περίφραξης. 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί αποσυναρμολόγηση στα σημεία των βάσεων αυτών και θα ακολουθήσει εναπόθεση των ιστών (με χρήση ειδικού γερανοφόρου οχήματος) σε θέση πλησίον αυτής της τελικής μετεγκατάστασης, κατά τρόπο τέτοιο που να μην εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων και γενικότερα η λειτουργία της Λαχαναγοράς.

Για λόγους ασφαλείας, οι ρευματοφόροι αγωγοί στην περιοχή των βάσεων των ιστών που θα αποξηλωθούν θα μονωθούν κατάλληλα και τα μεταλλικά αγκύρια θα κοπούν ώστε να μην προεξέχουν από το επίπεδο του εδάφους. Τυχόν οπές θα σφραγιστούν με χρήση σκυροδέματος ή άλλου ανάλογου υλικού κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκλειστεί η εισροή υγρασίας.

Οι θέσεις των πυλώνων φωτισμού που θα μεταφερθούν σημειώνονται στο σκαρίφημα που συνοδεύει την παρούσα με την επισήμανση ‘προς μεταφορά’.

Εργασία 2: Εγκατάσταση και σύνδεση πυλώνων φωτισμού στις νέες θέσεις.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση των αποξηλωμένων πυλώνων φωτισμού στις νέες θέσεις εγκατάστασης, με χρήση γερανοφόρου οχήματος, όπως αυτές σημειώνονται στο σκαρίφημα που συνοδεύει την παρούσα: ‘νέα θέση 1’, ‘νέα θέση 2’, ‘νέα θέση 3’, ‘νέα θέση 4’, ‘νέα θέση 5’

Η στερέωση των ιστών στις θέσεις 2,3 και 4, θα πραγματοποιηθεί με πάκτωση της μεταλλικής βάσης επι της υπάρχουσας πλάκας σκυροδέματος με χρήση μεταλλικών ντιζών (αγκυρίων), ανάλογων των υπαρχόντων, με επιπρόσθετη χρήση εντός της οπής διάτρησης, αγκυρωτικού υλικού δύο συστατικών, πολυεστερικής βάσης. Το αγκυρωτικό υλικό θα είναι κατηγορίας ανάλογης, κατ’ελάχιστον, του Sika AnchorFix-1. 

Επιπρόσθετα, είναι άκρως απαραίτητη η στερέωση των ιστών επι του τοιχίου της περίφραξης, είκοσι (20) περίπου εκατοστά κάτω από το μέγιστο ύψος του τοιχίου ή εναλλακτικά, σε απόσταση όχι μικρότερη από 1.5 μ από τη βάση του ιστού. Η στερέωση θα πραγματοποιηθεί με χρήση στηριγμάτων τύπου ‘Ω’, κατάλληλα για τη διάμετρο του πυλώνα στο συγκεκριμένο σημείο και θα διαθέτουν τουλάχιστον δύο (2) σημεία στήριξης επι του τοιχίου με ντίζες ελάχιστης διαμέτρου 16 χιλιοστά.

Τα ειδικά τεμάχια στήριξης κατά προτίμηση θα είναι τύπου ‘γαλβανιζέ’, εναλλακτικά θα πραγματοποιηθεί επί τόπου ψυχρό γαλβάνισμα (βαφή) με χρήση spray ψευδαργύρου.

Η στερέωση του ιστού στη θέση 1, θα πραγματοποιηθεί με χρήση μεταλλικών αγκυρίων, εντός βάσης οπλισμένου σκυροδέματος, η οποία θα κατασκευαστεί με διαστάσεις ΜΧΠ = 0.8 μ Χ 0.8 μ. Το ύψος της βάσης θα είναι τέτοιο, ώστε να εξασφαλιστεί ενιαία τελική στάθμη εγκατάστασης των ιστών. Η στήριξη του ιστού επι του τοιχίου της περίφραξης θα πραγματοποιηθεί κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω.

Η στερέωση του ιστού στη θέση 5, θα πραγματοποιηθεί με εκσκαφή και κατασκευή βάσης οπλισμένου σκυροδέματος (κατηγορίας C25/30), εντός της οποίας θα τοποθετηθούν μεταλλικά αγκύρια, ιδίου τύπου με τα υπάρχοντα. Οι διαστάσεις της βάσης θα είναι κατ’ελάχιστο 0.8 μ Χ 0.8 μ Χ 1.0 μ και η τελική της στάθμη δεν πρέπει να υπερβαίνει τη στάθμη του εδάφους στο σημείο. 

Ο ιστός στη θέση 5, Δε θα φέρει φωτιστικό σώμα (βλ. επόμενη εργασία).

Οι πυλώνες φωτισμού στις θέσεις 1,2,3 και 4, θα ρευματοδοτηθούν από το φρεάτιο (‘φρεάτιο 1’) που βρίσκεται πλησίον της θέσης 4. Για τη ρευματοληψία από το φρεάτιο θα πραγματοποιηθεί πλευρική διάτρηση αυτού, με πλήρη αποκατάσταση της στεγανότητάς του. Η όδευση των αγωγών θα πραγματοποιηθεί εν μέσω μεταλλικού σωλήνα βαρέως τύπου, στερεωμένου επί του τοιχίου της περίφραξης σε ύψος 0.5 μ περίπου από το έδαφος. Στα σημεία διακλάδωσης και για τη σύνδεση του κάθε νέου ιστού, θα χρησιμοποιηθούν απολύτως στεγανά κουτιά διακλάδωσης. Η τροφοδοσία των φωτιστικών σωμάτων θα πραγματοποιηθεί με καλώδιο τύπου J1-VV 5x4mm2

Ο πυλώνας φωτισμού στη θέση 5, θα ρευματοδοτηθεί από το φρεάτιο που βρίσκεται πλησίον αυτού. Η όδευση του αγωγού θα γίνει υπόγεια σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από τη στάθμη του εδάφους, εντός μεταλλικού σωλήνα βαρέως τύπου. Η εκσκαφή σε όλο το μήκος της θα σφραγιστεί πλήρως με σκυρόδεμα. Η τροφοδοσία του ιστού θα πραγματοποιηθεί με καλώδιο τύπου J1-VV 3x4mm2     

Εργασία 3: Ενίσχυση φωτισμού με εγκατάσταση προβολέων.

Περιγραφή: Σε υφιστάμενο πυλώνα φωτισμού που βρίσκεται δυτικά του κτηρίου Α, θα εγκατασταθεί σε ύψος 9 τουλάχιστον  μέτρων από το έδαφος, προβολέας εξωτερικού χώρου, στραμμένος προς τη δυτική πλευρά του κτηρίου. Η τροφοδοσία του προβολέα θα γίνει από την υπάρχουσα γραμμή τροφοδοσίας του υφιστάμενου φωτιστικού σώματος. 

Το σώμα του προβολέα θα είναι μεταλλικό, θα φέρει οπή σύνδεσης με στυπιοθλίπτη και θα έχει στεγανότητα σε σκόνη και υγρασία, κατηγορίας, κατ’ελάχιστον IP 65. Ο προβολέας θα φέρει λαμπτήρα τύπου HQI 400W.

Σε υφιστάμενο πυλώνα φωτισμού που βρίσκεται νότια του κτηρίου Α, θα εγκατασταθεί σε ύψος 9 τουλάχιστον μέτρων από το έδαφος, σύστημα δύο (2) προβολέων εξωτερικού χώρου, στραμμένων προς τη νότιο-ανατολική και νότιο-δυτική πλευρά του κτηρίου, αντίστοιχα. Η τροφοδοσία των προβολέων θα γίνει από την υπάρχουσα γραμμή τροφοδοσίας του υφιστάμενου φωτιστικού σώματος. 

Οι προδιαγραφές για το σώμα και τον λαμπτήρα του προβολέα είναι όπως αναφέρονται πιο πάνω.

Στον πυλώνα φωτισμού που θα εγκατασταθεί στη θέση 5, θα εγκατασταθεί σύστημα δύο (2) προβολέων εξωτερικού χώρου, στραμμένων προς τη νότιο-δυτική και βόρειο-δυτική πλευρά του κτηρίου Β, αντίστοιχα. Ο βραχίονας του ιστού θα αφαιρεθεί και θα κατασκευαστεί κατάλληλη μεταλλική βάση για τη στήριξη των προβολέων στο επάνω μέρος του ιστού.

Οι προδιαγραφές για το σώμα και τον λαμπτήρα του προβολέα είναι όπως αναφέρονται πιο πάνω.

Η μεταλλική βάση κατά προτίμηση θα είναι τύπου ‘γαλβανιζέ’, εναλλακτικά θα πραγματοποιηθεί επι τόπου ψυχρό γαλβάνισμα (βαφή) με χρήση spray ψευδαργύρου.

Όλες οι θέσεις εγκατάστασης προβολέων εξωτερικού χώρου σημειώνονται στο σκαρίφημα που συνοδεύει την παρούσα με την ένδειξη ‘1 προβολέας’ ή ‘2 προβολείς’, αναλόγως την περίπτωση.

Εργασία 4: Προσθήκη φωτιστικού σώματος σε υφιστάμενο ιστό φωτισμού.

Περιγραφή: Σε υφιστάμενο πυλώνα φωτισμού (άνευ φωτιστικού) που βρίσκεται στη νοτιο-ανατολική πλευρά του κτηρίου Α, θα γίνει τοποθέτηση και σύνδεση πλήρους σετ φωτιστικού σώματος. 

Το φωτιστικό σώμα θα αποτελείται από: κέλυφος, κώδωνα από διαφανές υλικό, λαμπτήρα 400W (κατά προτίμηση ατμών νατρίου), κάτοπτρο, λυχνιολαβή και ηλεκτρικά όργανα (εναυστήρα, πηνίο κλπ.).

Ο απαιτούμενος βαθμός προστασίας από σκόνη και υγρασία είναι IP65 για την περιοχή του λαμπτήρα και IP43 για την περιοχή των οργάνων.

Η θέση της εγκατάστασης σημειώνεται στο σκαρίφημα που συνοδεύει την παρούσα με την ένδειξη ‘προσθήκη φωτιστικού’.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΠΑΤΡΩN

Εργασία 1: Καθαιρέσεις εσωτερικής τοιχοποιίας

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί καθαίρεση των χωρισμάτων (οπτοπλινθοδομή) μεταξύ των θέσεων που βρίσκονται οι λεκάνες των WC και στους τέσσερις χώρους (χώροι 1, 2, 3 και 4 στα συνημμένα σχέδια), καθώς και του ενδιάμεσου χωρίσματος του στο χώρο 4. 

Τα προϊόντα της καθαίρεσης θα μεταφερθούν σε ειδικό κάδο αποκομιδής και θα απομακρυνθούν από το χώρο της Λαχαναγοράς με ευθύνη του Εργολάβου.

Ο όγκος των καθαιρέσεων οπτοπλινθοδομών ανέρχεται σε 4.7 μ3 για το σύνολο του έργου.

Εργασία 2: Καθαιρέσεις πλακιδίων και επιχρισμάτων πλευρικής τοιχοποιίας

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί καθαίρεση των πλακιδίων καθώς και του συγκολλητικού κονιάματος αυτών, με επιμέλεια, ούτως ώστε η επιφάνεια που θα προκύψει να είναι κατά το δυνατόν ομαλή, έτοιμη για την εφαρμογή του υλικού σοβατίσματος.

Η καθαίρεση θα καλύπτει όλες τις πλευρικές εσωτερικές επιφάνειες των WC, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών του τοίχου εγκατάστασης των ουρητήρων.

Τα προϊόντα της καθαίρεσης θα μεταφερθούν σε ειδικό κάδο αποκομιδής και θα απομακρυνθούν από το χώρο της Λαχαναγοράς με ευθύνη του Εργολάβου.

Η συνολική επιφάνεια των καθαιρέσεων ανέρχεται σε 162.3 μ2 (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4).

Εργασία 3: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση WC.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί πλήρης ηλεκτρολογική εγκατάσταση φωτισμού όλων των χώρων WC (χώροι 1, 2, 3 και 4 στα συνημμένα σχέδια). Προβλέπεται η τοποθέτηση επιτοίχιων φωτιστικών τύπου απλίκας, μονού λαμπτήρα με κάλυμμα πλαστικό ή γυάλινο καθώς και η τοποθέτηση εξωτερικών διακοπτών στεγανού τύπου (τουλάχιστον κατηγορίας IP 54), στις θέσεις που επισημαίνονται στα συνημμένα σχέδια.

Η υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση εντός των χώρων των WC θα καταργηθεί και θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο όδευσης αγωγών προς τα φωτιστικά σημεία και τους διακόπτες. 

Η έναυση των φωτιστικών που θα εγκαταστασθούν εντός των χώρων των λεκανών, θα πραγματοποιείται μέσω συστήματος ανίχνευσης κίνησης, κατάλληλα τοποθετημένου σε ύψος 2.2 μ, με δυνατότητα ταχύτητας ανίχνευσης τουλάχιστον 1.5 ms. Η έναυση των υπολοίπων φωτιστικών του χώρου θα πραγματοποιείται μέσω του διακόπτη που θα βρίσκεται εγκατεστημένος πλησίον της θύρας εισόδου του χώρου.

Η όδευση ρευματοφόρων αγωγών επί των τμημάτων της οροφής των WC δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση, παρά μόνον εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Επιβλέποντα. 

 Για τη σύνδεση των φωτιστικών θα χρησιμοποιηθούν αγωγοί κατάλληλοι για εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τύπου Η07V-K διατομής 1.5 χιλ2. Οι αγωγοί θα οδεύσουν εντός του επιχρίσματος της τοιχοποιίας (χωνευτή εγκατάσταση) εν μέσω πλαστικών κυματοειδών σωλήνων (σπιράλ) ελαφρού τύπου, ελάχιστης διαμέτρου 13.5 χιλ. Θα πρέπει να αποφεύγεται ρητά οποιαδήποτε σύνδεση σωλήνων εντός του επιχρίσματος (συνεχής σωλήνωση χωρίς ενώσεις) και η σύνδεση με τα κουτιά διακλάδωσης θα είναι περαστή. Η στερέωση των σωληνώσεων με χρήση γύψου δεν είναι αποδεκτή, για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιούνται μόνο τσιμεντοειδή υλικά. Οι οριζόντιες σωληνώσεις θα τοποθετούνται με μικρή κλίση ως προς τα κουτιά διακλάδωσης και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργούν σημεία σιφωνισμού.

Στην εργασία περιλαμβάνονται και όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την τροφοδοσία με ρεύμα δικτύου του αυτόματου συστήματος πλύσης των ουρητήρων.

Στην εργασία περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά για την εγκατάσταση, η σωστή ρύθμιση των ανιχνευτών κίνησης και η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων. Δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια φωτιστικών σωμάτων, ανιχνευτών κίνησης και διακοπτών.     

Εργασία 4: Σοβατίσματα πλευρικών επιφανειών.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί σοβάτισμα όλων των πλευρικών επιφανειών προ της τοποθέτησης των πλακιδίων επικάλυψης. 

Λόγω της ύπαρξης σημαντικής ποσότητας αμμοκονίας, μετά τις εργασίες καθαίρεσης, η επιφάνεια που θα προκύψει δεν είναι κατάλληλη για την απευθείας επικόλληση των πλακιδίων, συνεπώς η εξομάλυνση των επιφανειών με χρήση μίγματος σοβατίσματος κρίνεται απαραίτητη. 

Για την παρασκευή του μίγματος θα χρησιμοποιηθεί τσιμέντο τύπου Portland (γκρί), ασβέστης σε πολτό με περιεκτικότητα νερού ≤75% και ≥45% χωρίς προσμίξεις και ξηρά άλατα ασβετίου και μεσόκοκκη άμμος κονιαμάτων. 

Προ τη εφαρμογής θα προηγηθεί καθαρισμός του υποστρώματος από σαθρά υπολείμματα, λιπαρές ουσίες και προεξοχές μεγάλου μεγέθους. Το επίχρισμα, μετά την προσθήκη ρευστοποιητικών και συγκολλητικών ουσιών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τους, θα εφαρμοστεί σε δύο στρώσεις (ραντιστή αρχική και μετέπειτα κύρια στρώση) και θα έχει τελικό πάχος, όχι μικρότερο από 1,5 χιλ. και μεγαλύτερο από 25 χιλ. Το υπόστρωμα του επιχρίσματος θα διατηρείται νωπό με ψεκασμό. Η εργασίες της δεύτερης στρώσης θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας τριών (3) ημερών από την εφαρμογή της πρώτης στρώσης.

Η τελική επιφάνεια δύναται να είναι τύπου ‘πεταχτή΄ή ‘τριπτή’. Η πρόσφυση στο υπόστρωμα θα πρέπει να είναι πλήρης, χωρίς κενά ή κουφώματα. Η τελική επιφάνεια δεν πρέπει να παρουσιάζει σκασίματα ή πορώδη τμήματα. Το επίχρισμα θα πρέπει να είναι επίπεδο προς όλες τις διευθύνσεις με ανοχή που δεν θα υπερβαίνει τα ±6 χιλ. ανά τρία (3) μέτρα.

Η συνολική επιφάνεια των επιχρισμάτων ανέρχεται σε 107.7 μ2 (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4). 

Εργασία 5: Επικαλύψεις δαπέδου και τοιχοποιίας.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί επικάλυψη του δαπέδου με λεία και αδιαπότιστα αντιολισθητικά κεραμικά πλακίδια (λευκά ή γκρί) με τοποθέτηση άνωθεν της υφιστάμενης επίστρωσης, η οποία και θα διατηρηθεί (χώροι 1, 2, 3 και 4 στα συνημμένα σχέδια). 

Θα πραγματοποιηθεί επικάλυψη της πλευρικής τοιχοποιίας σε ολόκληρο το ύψος αυτής με λεία και αδιαπότιστα κεραμικά πλακίδια (λευκά) με τοποθέτηση στις επιχρισμένες (σοβατισμένες) επιφάνειες (χώροι 1, 2, 3 και 4 στα συνημμένα σχέδια).

Όλα τα πλακίδια θα κόβονται και θα διαμορφώνονται με τα κατάλληλα εργαλεία και με ακρίβεια, ώστε οι τομές να είναι ομαλές, κάθετες στις άλλες επιφάνειές τους και να εφαρμόζουν ακριβώς μεταξύ τους και με τα άλλα στοιχεία των επενδυόμενων τοίχων, π.χ. κουτιά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς διακόπτες, αναμονές σωληνώσεων κλπ. Εφ’ όσον απαιτείται, θα υγραίνονται, ώστε η πήξη των συγκολλητικών υλικών να γίνεται ομαλά και σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες των παραγωγών τους.

Η τοποθέτηση των πλακιδίων σε τοιχοποιία και δάπεδο θα πραγματοποιηθεί με χρήση έτοιμου κονιάματος-κόλλας. Θα γίνει χρήση κόλλας λεπτής στρώσης για το δάπεδο (έως 3 mm) ή παχιάς στρώσης για την τοιχοποιία (έως 12 mm). Για την αρμολόγηση θα χρησιμοποιηθούν προαναμιγμένοι στόκοι αρμολογήματος. Τα ανωτέρω (κόλλες – αρμόστοκοι), θα αναμιγνύονται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού τους, με μηχανικό αναδευτήρα σε καθαρά δοχεία, έτσι ώστε να προκύπτει εργάσιμο, ομοιογενές μείγμα σε ποσότητα που μπορεί το συνεργείο να χρησιμοποιήσει πριν αρχίσει η πήξη της. Τα υλικά θα είναι κατάλληλα για χώρους με αυξημένο ποσοστό υγρασίας.

Οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων θα διαμορφώνονται με αποστάτες (σταυρουδάκια) και θα είναι ευθυγραμμισμένοι και ισοπαχείς. Συνιστάται το πάχος τους να είναι 2 mm τουλάχιστον.  Οι παραγωγοί των πλακιδίων ανάλογα του υλικού και της μεθόδου παραγωγής συνιστούν κατά περίπτωση και άλλα πάχη αρμών, τα οποία πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια. Το γέμισμα των αρμών αυτών θα γίνεται μετά το πέρας διακριτών τμημάτων επίστρωσης και το νωρίτερο 24 ώρες μετά την επίστρωση. Οι αρμοί και τα πλακίδια θα καθαρίζονται καλά και θα αφαιρούνται οι αποστάτες. Το υλικό αρμολογήματος θα παρασκευάζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού και θα έχει απόχρωση γκρί σκούρο.

Μετά την επίστρωση και για 24 ώρες τουλάχιστον τα πλακίδια θα προστατεύονται από τυχαία κτυπήματα και την κυκλοφορία. Μετά θα επιτρέπεται κυκλοφορία μόνον πάνω σε ειδικούς διαδρόμους από κόντρα πλακέ ή μοριοσανίδες. Απόδοση σε κανονική χρήση μπορεί να γίνει μετά από 14 ημέρες ή όπως αλλιώς συνιστά ο παραγωγός των συγκολλητικών υλικών.

Οι τελικές επιφάνειες των πλακιδίων δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αποκλίσεις μεγαλύτερες από 1 mm κάτω από ένα σιδερένιο πήχη μήκους 1,00 m τοποθετημένο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δεν πρέπει επίσης να διαπιστωθεί η ύπαρξη κούφιων πλακιδίων ή διαμόρφωση μη αποδεκτών άνισων και μη γεμισμένων αρμών.

Στη συγκεκριμένη εργασία περιλαμβάνονται οι εργασίες εγκατάστασης νέων φρεατίων επι του δαπέδου (4 τμχ).

Η συνολική επιφάνεια δαπέδου που πρόκειται να επικαλυφθεί ανέρχεται σε 54.2 μ2 (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4).

Η συνολική επιφάνεια τοιχοποιίας που πρόκειται να επικαλυφθεί ανέρχεται σε 111.85 μ2 (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4).

Εργασία 6: Υδραυλικές εργασίες.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες εργασίες με στόχο κατά την παράδοση του έργου το σύνολο των υδραυλικών υποδοχέων (λεκάνες, ουρητήρες, νιπτήρες, σιφώνια δαπέδου κτλ.) να είναι πλήρως λειτουργικά από άποψη παροχής νερού και αποχέτευσης ακαθάρτων.

Δεν προβλέπονται παρεμβάσεις σε χώρους υποδομής ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός των χώρων που καταλαμβάνουν τα WC. 

Στο χώρο 1, (βλ. συνημμένα σχέδια), θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση των υφιστάμενων λεκανών με νέες ευρωπαϊκού τύπου, χρώματος λευκού (στόμιο κάτω). Θα καταργηθεί το υφιστάμενο καζανάκι τύπου ‘νιαγάρα’ με επιτοίχιο τοποθετημένο επι της λεκάνης, χρώματος λευκού.

Στο χώρο 2, (βλ. συνημμένα σχέδια), θα διαμορφωθεί WC ΑΜΕΑ, με ειδική ανατομική λεκάνη, καζανάκι χαμηλής πίεσης, ανατομικό νιπτήρα και ειδικές χειρολαβές. Η ακριβής θέση τοποθέτησης των υδραυλικών υποδοχέων (απόσταση από τοίχους, ύψος από δάπεδο κλπ.) και η θέση των χειρολαβών θα υποδειχθούν από τον Επιβλέποντα και θα συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις για χώρους ΑΜΕΑ. Οι χειρολαβές θα πρέπει να αντέχουν με ασφάλεια καταπονήσεις της τάξης των 1000 Ν (~100 κιλών) προς όλες τις κατευθύνσεις.  

Στους χώρους 3 & 4  (βλ. συνημμένα σχέδια), θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες λεκάνες ‘τούρκικου’ τύπου, έπειτα από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης – συντήρησης. Στους ίδιους χώρους θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα καζανάκια τύπου ‘νιαγάρα’ με δίκτυο πλύσης λεκάνης μέσω μπουτόν, με σωληνώσεις ‘χωνευτού’ τύπου.

Όλοι οι υφιστάμενοι ουρητήρες θα αντικατασταθούν με ουρητήρες που θα διαθέτουν αυτόματο σύστημα πλύσης (καζανάκι) το οποίο θα λειτουργεί με ρεύμα δικτύου (230V) και θα φέρει αισθητήρα τύπου ‘proximity’. Συνίσταται επίσης η ύπαρξη δυνατότητας εγκατάστασης μπαταριών για τη λειτουργία του συστήματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την επισκευή – συντήρηση – αντικατάσταση των σιφωνίων δαπέδου, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η αποχέτευση των νερών της πλύσης του χώρου. 

Σε σημείο πλησίον των νιπτήρων θα εγκατασταθεί 1 βρύση ανα χώρο, κατάλληλη για τη σύνδεση κοινού ελαστικού σωλήνα νερού που θα εξυπηρετεί την πλύση των αποχωρητηρίων.

Θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης – αντικατάστασης στα σημεία αποχέτευσης των ουρητήρων και νιπτήρων, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υποδοχέων και τη σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης. Επιπρόσθετα, θα αντικατασταθούν όλες οι υφιστάμενες βρύσες των νιπτήρων με νέες ανοξείδωτες, επιτοίχιες μπαταρίες (μονές – μόνο κρύο νερό).

Κατά προτίμηση, οι νέες σωληνώσεις παροχής θα κατασκευαστούν χωνευτές στο επίχρισμα και θα αποτελούνται από εύκαμπτους ενισχυμένους πλαστικούς σωλήνες, οι οποίοι θα φέρουν σήμανση CE και θα είναι πιστοποιημένοι για χρήση σε δίκτυα ύδρευσης. Οι σωληνώσεις και τα επιμέρους εξαρτήματα της αποχέτευσης των υδραυλικών υποδοχέων θα αποτελούνται από σωλήνες σκληρού PVC με στεγανοποιητικούς δακτυλίους στα σημεία των ενώσεων. Τα παραπάνω και μόνο για λόγους που σχετίζονται με τη συμβατότητα των νέων εγκαταστάσεων με την υφιστάμενη υποδομή του κτηρίου, μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα έπειτα από υπόδειξη του Επιβλέποντα.

Στην εργασία περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά – μικροϋλικά για την πλήρη λειτουργία των WC. Δεν περιλαμβάνονται η προμήθεια των υδραυλικών υποδοχέων (δηλ. λεκάνες ευρωπαίκού τύπου, λεκάνη-καζανάκι ΑΜΕΑ, καζανάκια επιτοίχια, βρύσες νιπτήρων και ουρητήρες) και των ειδικών χειρολαβών ΑΜΕΑ.

Εργασία 7: Αντικατάσταση – επισκευή επενδύσεων γυψοσανίδας.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση όλων των προβληματικών τμημάτων της επένδυσης γυψοσανίδας της εξωτερικής τοιχοποιίας των WC. Όπου δεν κριθεί απαραίτητη από τον Επιβλέποντα του έργου η ολική αντικατάσταση τμήματος γυψοσανίδας, λόγω φθορών περιορισμένης έκτασης, θα πραγματοποιηθεί τοπική αποκατάσταση.

Στην περίπτωση αντικατάστασης, θα προηγηθεί επιμελής αφαίρεση της υφιστάμενης γυψοσανίδας στην έκταση που απαιτείται, ώστε να προκύψει επιφάνεια χωρίς έντονες ανωμαλίες ή κενά, κατάλληλη για την επικόλληση των νέων τμημάτων γυψοσανίδας. Στα τμήματα που θα αντικατασταθούν θα γίνει χρήση γυψοσανίδων άνθυγρου τύπου, κατηγορίας Knauf H2 (GKI) ή ανάλογης. Το υλικό επικόλλησης θα είναι έτοιμο κονίαμα με βάση ημιυδρίτη γύψο και βελτιωτικά πρόσθετα, κατηγορίας Knauf Perlfix ή ανάλογης. Σε όλες τις γωνίες θα χρησιμοποιηθούν ειδικά τεμάχια διαμόρφωσης (γωνιόκρανα) και η αρμολόγηση των γυψοσανίδων θα πραγματοποιηθεί με χρήση έτοιμου κονιάματος τύπου Knauf Fugenfueller Leicht ή ανάλογου.

Στην περίπτωση τοπικής αποκατάστασης φθορών της επένδυσης, αφού προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός και καθαίρεση σαθρών περιοχών, θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση για την κάλυψη εκτεταμένων (σε βάθος) φθορών έτοιμο κονίαμα με βάση ημιυδρίτη γύψο και βελτιωτικά πρόσθετα, κατηγορίας Knauf Perlfix ή ανάλογης. Στη συνέχεια, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις υπόλοιπες που παρουσιάζουν επιφανειακές ατέλειες θα ακολουθήσει επίστρωση με ακρυλικό στόκο σπατουλαρίσματος, κατάλληλο για γυψοσανίδες, τύπου Isomat GB cover ή ανάλογου.

Όλες οι ανωτέρω επιφάνειες θα παραδοθούν έτοιμες για τις εργασίες χρωματισμού, όπως αυτές περιγράφονται στην εργασία #8 (βλ. πιο κάτω)

Η εκτιμώμενη συνολική επιφάνεια εξωτερικών επενδύσεων για τις οποίες θα απαιτηθεί αντικατάσταση-επισκευή, ανέρχονται σε 45 μ2.        

Εργασία 8: Χρωματισμοί.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί χρωματισμός (στις υφιστάμενες αποχρώσεις) όλων των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών των WC (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4). 

Στις εσωτερικές επιφάνειες περιλαμβάνονται τα τμήματα των υποστηλωμάτων που δεν θα επικαλυφθούν με πλακίδια καθώς και το σύνολο των στοιχείων σκυροδέματος της οροφής (τμήματα πλάκας και δοκοί). Στις εξωτερικές επιφάνειες περιλαμβάνεται η εξωτερική πλευρά της τοιχοποιίας μέχρι το ύψος της οροφής και στην έκταση που καταλαμβάνουν τα WC. Η εξωτερική βαφή δεν θα επεκταθεί σε άλλους χώρους (π.χ. τοιχοποιία κυλικείου, οροφή εκτός WC κλπ.)

Σε όλες τις επιφάνειες θα πραγματοποιηθεί επιμελής καθαρισμός και απόξεση των σαθρών τμημάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στοκάρισμα των ατελειών και κλείσιμο τυχόν ρωγμών με χρήση ελαστικού ακρυλικού στόκου, κατηγορίας ανάλογης, κατ’ελάχιστον, του διαστολικού στόκου της Vivechrom. Αφού η επιφάνεια εξομαλυνθεί επιμελώς με τρίψιμο, θα ακολουθήσει η εφαρμογή με ρολό (ή κατά τόπους με πινέλο) μιας στρώσης κατάλληλου υλικού πρόσφυσης χρώματος για εξωτερικούς χώρους, κατηγορίας ανάλογης, κατ’ελάχιστον, του ασταριού Vivedur της Vivechrom. Η βαφή των επιφανειών, θα πραγματοποιηθεί για όλους τους χώρους με την εφαρμογή διπλής στρώσης ακρυλικού χρώματος, κατάλληλου για εξωτερική χρήση, κατηγορίας τουλάχιστον ανάλογης του Vive Acrylic της Vivechrom.

Στην εργασία περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά – μικροϋλικά για την παράδοση των επιφανειών σε άριστη κατάσταση. Στην εργασία περιλαμβάνεται και η τελική βαφή των θυρών εισόδου στους τέσσερις (4) χώρους των WC, έπειτα από τις εργασίες επισκευής τους (βλ. επόμενη εργασία #8) 

Η συνολική επιφάνεια των χρωματισμών ανέρχεται σε 213.1 μ2 (για το σύνολο των χώρων 1, 2, 3 και 4). 

Εργασία 9: Αντικατάσταση θυρών – ανοιγμάτων αλουμινίου.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση των τεσσάρων (4) θυρών εισόδου των WC, καθώς και επιμελής καθαρισμός – επισκευή  των ανοιγμάτων αλουμινίου σε όλους τους χώρους.

Οι θύρες εισόδου, ονομαστικών διαστάσεων 0.9μΧ2.2μ, θα διαθέτουν κάσωμα – πλαίσιο αλουμινίου, κεντρικό πάνελ με φυλλαράκι αλουμινίου πάχους τουλάχιστον 2εκ., κλειδαριά και πόμολο μέσα-έξω. Ο χρωματισμός των θυρών θα είναι λευκής απόχρωσης. 

Οι εργασίες αποκατάστασης των ανοιγμάτων αλουμινίου περιλαμβάνουν σχολαστικό καθαρισμό πλαισίων αλουμινίου, αντικατάσταση θραυσμένων υαλοπινάκων, εφαρμογή βαφόμενης μαστίχης στα σημεία επαφής με την τοιχοποιία, στεγανοποίηση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη εργασία απαιτηθεί για τη λειτουργική και αισθητική αποκατάστασή τους.

Στην εργασία περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά – μικροϋλικά για την παράδοση των θυρών - ανοιγμάτων σε άριστη κατάσταση.     

Εργασία 10: Εγκατάσταση κινητών χωρισμάτων.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί τοποθέτηση κινητών χωρισμάτων κατάλληλων για χρήση σε WC, σε έκταση και χωροθέτηση όπως σημειώνεται στα συνημμένα σχέδια. Τα κινητά χωρίσματα θα διαφοροποιούν τους χώρους των λεκανών από τους λοιπούς χώρους (νιπτήρες, ουρητήρες) των WC.

Όλα τα υλικά κατασκευής των κινητών χωρισμάτων θα είναι λεία και αδιαπότιστα, κατάλληλα για χρήση σε χώρους με υγρασία και αυστηρές υγειονομικές απαιτήσεις.

Τα χωρίσματα θα πρέπει να διαθέτουν πλαίσιο αλουμινίου, βαμμένο ή επιφανειακά επεξεργασμένο για την αποφυγή οξείδωσης. Τα πλαίσια θα πρέπει να διαθέτουν λυόμενες συνδέσεις, τόσο με την τοιχοποιία, όσο και μεταξύ τους. Η στερέωση επι του δαπέδου θα γίνεται με χρήση μεταλλικών στηριγμάτων, έτσι ώστε περιμετρικά και ενδιάμεσα να υπάρχει διάκενο μεταξύ δαπέδου – πλαισίου τουλάχιστον 15 εκ., για την εύκολη και ανεμπόδιστη πλύση των χώρων του WC. Το πάχος των πλαισίων θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4 – 8 εκ. Όλα τα υλικά σύνδεσης, στήριξης, ειδικά τεμάχια κλπ. θα πρέπει να είναι ανάλογα του υλικού κατασκευής των πλαισίων.

Τα πάνελ των κινητών χωρισμάτων θα είναι κατασκευασμένα από πρεσαριστή μελαμίνη, κόντρα πλακέ ή ανάλογο υλικό, διπλής όψης, με επικάλυψη επιφάνειας λεία και αδιαπότιστη. Το πάχος των πάνελ θα κυμαίνεται από 1.6 – 3.0 εκ., ανάλογα με το υλικό κατασκευής και θα πρέπει να παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε υγρασία και σε μηχανικές καταπονήσεις. Η τοποθέτηση των πάνελ εντός των πλαισίων, θα γίνεται με τέτοιο τρόπο (π.χ. συρόμενα) ώστε να επιτρέπει την εύκολη αντικατάστασή τους. Ο χρωματισμός των πάνελ θα είναι ανοικτό γκρί.

Οι θύρες εισόδου, θα πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές των πλαισίων – πάνελ, ώστε να μην διαφοροποιούνται ποιοτικά και αισθητικά από την υπόλοιπη κατασκευή. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν περιστροφικό μηχανισμό κλειδώματος (από μέσα) και τη δυνατότητα ένδειξης ‘κατειλημμένου’ (occupied) από την έξω πλευρά. Η θύρα του κινητού χωρίσματος στο χώρο των ΑΜΕΑ θα έχει πλάτος 90 εκ. τουλάχιστον.

Το συνολικό ύψος των κινητών χωρισμάτων θα διατηρείται σταθερό και ίσο με 2.0 μ, σε όλη την έκταση της κατασκευής και ανεξαιρέτως σε όλους τους χώρους. Οι λοιπές διαστάσεις δίνονται στα συνημμένα σχέδια (με πολύ μικρή απόκλιση, λόγω των εργασιών επικάλυψης με πλακίδια στις πλευρικές επιφάνειες).

Στην εργασία περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υλικά – μικροϋλικά για την εγκατάσταση των κινητών χωρισμάτων και την παράδοση σε πλήρη λειτουργία.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3

ΕΠΑΝΑΒΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Εργασία 1: Εργασίες επαναβαφής των ιστών φωτισμού εξωτερικού χώρου.

Περιγραφή: Θα πραγματοποιηθεί βαφή όλων των μεταλλικών πυλώνων φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών. Οι εργασίες θα αφορούν στο σύνολο των ιστών, πλην του τμήματος των σωμάτων φωτισμού (χελώνες). Ο συνολικός αριθμός των πυλώνων ανέρχεται σε εξήντα ένα (61). Το συγκεκριμένο έργο προϋποθέτει την ολοκλήρωση του Υποέργου #1 της παρούσας Τεχνικής Περιγραφής. 

Οι εργασίες βαφής θα πραγματοποιηθούν:

Α) χωρίς αποξήλωση των πυλώνων και με χρήση ανυψωτικού μηχανήματος, κατάλληλα διαμορφωμένου για την ανύψωση ατόμων με ασφάλεια, ή

Β) με σταδιακή αποξήλωση/επανατοποθέτηση των πυλώνων και βαφή τους στο επίπεδο του εδάφους

Ο τρόπος εργασίας (Α ή Β) εναπόκειται στα τεχνικά μέσα που διαθέτει ο Εργολάβος. Στην περίπτωση (Β) ο Εργολάβος υποχρεούται να χρησιμοποιήσει κατάλληλο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για την ασφαλή ηλεκτρική αποσύνδεση/επανασύνδεση των ιστών.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί αποφλοίωση της υπάρχουσας βαφής με χημικό ή μηχανικό τρόπο. Προτείνονται η εφαρμογή διαβρωτικού ή η χρήση αμμοβολής. Σε κάθε περίπτωση, η Επίβλεψη του Έργου αποδέχεται οποιονδήποτε τρόπο που θα αφαιρέσει επιμελώς το σύνολο της παλαιάς βαφής.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή στρώσης με ειδικό υλικό πρόσφυσης χρώματος (αστάρι μετάλλου) με χρήση ρολού ή πιστολέτου εκτόξευσης. Η απόχρωση της πρώτης στρώσης θα πρέπει να είναι ανοικτού χρώματος (λευκό ή ανοικτό γκρί)

Με το πέρας της πρώτης στρώσης, θα ακολουθήσει η εφαρμογή δύο στρώσεων χρώματος βαρέως τύπου (ντουκόχρωμα) υψηλής αντοχής σε εξωτερικές συνθήκες. Η εφαρμογή θα γίνει με ρολό ή με πιστολέτο εκτόξευσης. Η τελική απόχρωση μπορεί να είναι λευκή, υπόλευκη ή ανοικτό γκρί, πάντα με την πρότερη συμφωνία της Επίβλεψης του Έργου.     

   ΥΠΟΕΡΓΟ 4

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Εργασία 1: Κατασκευή μεταλλικής κλίμακας.  

Περιγραφή: Στη βόρεια πλευρά του κτηρίου των καταστημάτων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών θα κατασκευαστεί μεταλλική εξωτερική κλίμακα με σκοπό την ασφαλή ανάβαση ατόμων επι του δώματος του κτηρίου για πραγματοποίηση εργασιών ή συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η ακριβής θέση κατασκευής θα υποδειχθεί από τον Επιβλέποντα.

Η μεταλλική κλίμακα θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου από γαλβανισμένο σιδηρούχο κράμα για την αποφυγή της οξείδωσης λόγω καιρικών συνθηκών και όλα  ανεξαιρέτως τα σημεία συγκόλλησης, μετά το πέρας των εργασιών θα γαλβανισθούν εν ψυχρώ με ψεκασμό μεταλλικού χρώματος ψευδαργύρου.

Το συνολικό ύψος της κλίμακας ανέρχεται σε 4.50μ (χωρίς να υπολογίζεται το ύψος της κουπαστής στο ανώτερο σημείο) και το καθαρό ωφέλιμο πλάτος της ανέρχεται σε 0.60μ. Η οριζόντια προβολή του μήκους της κλίμακας ανέρχεται σε 4.65μ.

Σύμφωνα με τα σχέδια που συνοδεύουν την παρούσα, το ρίχτι της κλίμακας ανέρχεται σε 0.21μ και το πάτημα αυτής ανέρχεται σε 0.20μ. Το υλικό κατασκευής των σκαλοπατιών θα είναι γαλβανισμένη λαμαρίνα πάχους τουλάχιστον 2.5μμ και κατά μήκος των πλευρών του θα πρέπει να φέρει νεύρο δυσκαμψίας (στραντζάρισμα) πάχους τουλάχιστον 2εκ. 

Τα σκαλοπάτια της κλίμακας (συνολικά 21 τεμάχια) θα συγκολληθούν σε ολόκληρο το μηκος της μικρής πλευράς τους, επι των δύο μεταλλικών (γαλβανιζέ) ελασμάτων που θα διατρέχουν την κλίμακα σε ολόκληρο το μήκος της. Τα ελάσματα αυτά θα έχουν μήκος περίπου 6.3μ και πάχος τουλάχιστον 4μμ. Το πλάτος των ελασμάτων, για τη σωστή συγκόλληση των σκαλοπατιών, θα ανέρχεται σε 16εκ. τουλάχιστον.

Η στήριξη της κλίμακας θα γίνει με πάκτωση των πλευρικών ελασμάτων επι του εδάφους, με πάκτωση του άνω τμήματός της επι μεταλλικής κατασκευής προσαρτημένης στο στηθαίο του κτηρίου και με επιπρόσθετη πλευρική στήριξη επι του υποστηλώματος. Όλα τα σημεία στήριξης θα είναι συγκολλητά ή όπου απαιτείται, θα υπάρχει στερέωση επι του εδάφους ή επι του οπλισμένου σκυροδέματος με χρήση βυσμάτων μπετού και ντιζών διαμέτρου τουλάχιστον 12μμ. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή θα πρέπει να φέρει με ασφάλεια το βάρος τριών (3) ατόμων και ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση ή υποστήριξη, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον Επιβλέποντα.

Η κλίμακα θα φέρει επίσης προστατευτική κουπαστή εκατέρωθεν, η διαμόρφωση της οποίας θα γίνει σύμφωνα με τα συνημμένα σχέδια. Το ύψος της κουπαστής από το πάτημα θα διατηρείται σταθερό και ίσο με 0.8μ σε ολόκληρο το μήκος της κλίμακας. Η κατασκευή της κουπαστής θα γίνει από γαλβανιζέ σιδηροσωλήνα διαμέτρου τουλάχιστον 40μμ.       

Όλες οι ανωτέρω εργασίες θα εκτελεστούν μέχρι της πλήρους περαίωσής τους υπό την επίβλεψη και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές και η δαπάνη του έργου θεωρείται ως κατ’ αποκοπή τίμημα στο σύνολό του. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

-κ. Πρόεδρο 

-κ.  Διευθύνοντα Σύμβουλο 

-Διεύθυνση Δ/Ο Υπηρεσιών

-Τμήμα Προμηθειών