O καιρός σήμερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ LOGI.C14

Ζάππειο 9/05/2014


Αξιότιμοι κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, είναι πολύ σημαντικό να προβάλλονται οι δυνατότητες που έχουν οι παραγωγικές τάξεις της χώρας για την παροχή υπηρεσιών ποιότητας και ασφάλειας σε όλο το φάσμα των logistics και ακόμα περισσότερο στην οργάνωση της ψυκτικής αλυσίδας στην διακίνηση των τροφίμων.

​Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας ειναι μια ΔΕΚΟ που εξελίσσεται σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και επί της ουσίας, σ' αυτόν,πέφτει το βάρος της ανάπτυξης υποδομών που διασφαλίζουν την ορθή διαχείριση των προϊόντων στα δημόσια πάρκα τροφίμων.

​Ήδη οι επενδύσεις της τελευταίας 10 ετίας ξεπερνούν τα 30 εκ ευρώ με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατασκευή της Νέας Κρεαταγοράς, όπου σε 9.000 τμ παρέχονται υψηλές συνθήκες υγιεινής & ασφάλειας των τροφίμων. Η εμπειρία μας από αυτές τις υποδομές αποδεικνύει την αναγκαιότητα για την συνέχιση των επενδύσεων σε ολοκληρωμένες ψυκτικές μονάδες αλλά και στην ανάπτυξη νέων διασυνδετικών δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοντέλο διαχείρισης των εμπορευμάτων μέσα από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών λειτουργεί ανταποδοτικά για τον χρήστη των προϊόντων, κυρίως με την μείωση του κινδύνου επισφάλειας ως προς την τήρηση ή μη της ψυκτικής αλυσίδας και του περιβάλλοντος αποθήκευσης των προϊόντων.

​Για αυτό λοιπόν στο επόμενο μας επενδυτικό και στρατηγικό σχέδιο προβλέπουμε επενδύσεις που αναβαθμίζουν το σύνολο των υποδομών στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων που διακινούνται από τις κεντρικές αγορές.

Προωθούμε τη δημιουργία σιδηροδρομικού σταθμού μεταφόρτωσης εμπορευμάτων προκειμένου να συνδέσουμε τις παραγωγικές και εμπορικές περιοχές με την ΚΑΑ και αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο των επόμενων ετών.

​Έχουμε σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κλάδο των τροφίμων και του ιχθυεμπορίου, τη δημιουργία της πρώτης ιχθυαγοράς στη χώρα με υψηλές συνθήκες αποθήκευσης και διαχείρισης των προϊόντων αλλά και των συναλλακτικών διαδικασιών. Ένα έργο που αναμοχλεύει κεφάλαια από την ιδιωτική οικονομία ύψους 13 εκ ευρώ, καθόσον γίνεται με την μέθοδο ΣΔΙΤ.


​Προετοιμάζουμε την μετατροπή του οικοπέδου του ΟΚΑΑ από ένα αστικό ακίνητο στο πρώτο ολοκληρωμένο βιομηχανικό πάρκο ειδικού τύπου (ΒΙΠΕ). Μέχρι τα τέλη του έτους η Αττική θα έχει το μοναδικό βιομηχανικό πάρκο εντός της αστικής ζώνηςπου θα επιτρέψει την ανάπτυξη υποδομών που στην δεκαετία θα ξεπεράσουν τα 20 εκ ευρώ. Έτσι όλο χονδρεμπόριο στον κλάδο των τροφίμων θα έχει σημείο αναφοράς την ΚΑΑ Αθηνών στου Ρέντη. Για αυτό και σε συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, θα σχεδιάσουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη και ασχήμια που είναι έντονη σήμερα. Στο τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, η περιοχή του Ρέντη δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εικόνα.

Επίσης, σε περιφερειακό επίπεδο, προετοιμάζουμε με συντονισμένο τρόπο την μετατροπή της Κεντρικής Αγοράς Πατρών στην ΒΙΠΕ του νομού που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας, στο μεγαλύτερο διακομιστικό κέντρο αγροτικών προϊόντων στη χώρα με την ανάπτυξη δημοπρατηρίου και logistics center. Έτσι η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή θέλουμε την επόμενη περίοδο να αποτελέσει πηγή εξωστρέφειας για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία.

Παράλληλα με τις βαριές υποδομές, ο ΟΚΑΑ ολοκληρώνει στο προσεχές διάστημα ένα σύγχρονο, ευέλικτο τεχνολογικά και ανταποδοτικό δίκτυο ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για πρώτη φορά, παραγωγοί, χονδρέμποροι, λιανοπωλητές, καταναλωτές και ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν στη διάθεση του ένα μηχανισμό που θα δίνει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές και τις ποσότητες που διακινούνται στις κεντρικές αγορές και τις ιχθυόσκαλες.

​Κυρίες/οι η πολιτεία έχει αποφασίσει να στηρίξει εμπράκτως τον κλάδο των logistics και ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει παρουσιάσει τις πολιτικές του για το κλάδο και για πρώτη φορά στην agenda των στρατηγικών στόχων συμπεριλαμβάνεται αναπόσπαστα ο εν λόγω κλάδος.

Ταυτόχρονα στηρίζονται σχήματα, δημόσια η μη, που επενδύουν στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.

​Για εμάς στον ΟΚΑΑ η ευθύνη για την ομαλή και συνεχή τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας είναι παραπάνω από δεδομένη. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις - πελάτες μας, οργανώνουμε με κοινό, ανταγωνιστικό και διαφανές πλαίσιο το χονδρεμπόριο και δίνουμε υπεραξία στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και των παραγωγών. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να καλύψουμε αδυναμίες μιας γερασμένης κρατικής μηχανής που στον χώρο της πρωτογενούς πολιτικής έχει αρκεστεί στην μεταβίβαση Κοινοτικών πόρων και σε ανερμάτιστες και μεγαλόσχημες ιδέες χάνοντας ευκαιρίες για την διείσδυση σε νέες αγορές. Είναι ανησυχητικό ότι οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων αρχίζουν ξανά την φθίνουσα πορεία και αυτό δείχνει την αδυναμία των υποστηρικτών αρμοδίων υπηρεσιών.

Κυρίες-οι η οργάνωση μιας αγοράς που είχε μάθει να είναι κρατικοδίαιτη είναι πιο δύσκολη από την αναδιοργάνωση του ίδιου του κράτους. Όμως σ' αυτό που παραλάβαμε τα προηγούμενα έτη με αυτό που διαμορφώνουμε μαζί με την ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης είναι και οι διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν που οδήγησε την χώρα στα βράχια και τον λαό στην εσωστρέφεια. Το σύνθημα για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συνοδεύεται και από παραδείγματα. Ένα από αυτά θεωρώ πως είναι ο ΟΚΑΑ ΑΕ.


Σας ευχαριστώ