O καιρός σήμερα

Ομιλία Προέδρου ΟΚΑΑ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας



Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί συνεργάτες

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τον Οργανισμό μας για όλους εμάς.

Η υποδοχή του 2019 και η κοινή εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Διοίκησης του Οργανισμού και του συλλόγου των εργαζομένων μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τη νέα κατάσταση για τον Οργανισμό, τους στόχους που έχουν τεθεί μέσα από το νέο πενταετές master plan να επισημάνουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας, να οργανώσουμε τον τρόπο που θα αναλάβει ο καθένας από εμάς τις ευθύνες του στην υλοποίηση της συλλογικής μας προσπάθειας.

Ας δούμε όμως πρώτα σε λίγες γραμμές από πού ξεκινήσαμε και πως φτάσαμε ως εδώ αναφέροντας 2 σημαντικές ημερομηνίες, την 1η Ιουλίου 2015 που μας ανατέθηκε η ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού και την 1η Σεπτεμβρίου 2016 που διαμορφώθηκε η τελική σύνθεση του Δ.Σ στη σημερινή του μορφή.

43 μήνες έντονης δουλειάς με πολλές νίκες με δυσκολίες με ανατροπές αλλά πάντα προσηλωμένοι στο κεντρικό στόχο να αποδείξουμε ότι ένας δημόσιος φορέας « μπορεί και αλλιώς » (αυτό είναι δανεισμένο από ένα άλλο ανώτατο διοικητικό στέλεχος επιχείρησης δημόσιου τομέα αλλά το χρησιμοποιώ γιατί μας εκφράζει 100%).

Από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε την σημασία του Οργανισμού και τη μαγική σχέση που τον συγκροτεί.

30.000 ανεξάρτητοι ή συνεταιρισμένοι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής από όλες τις παραγωγικές ζώνες της χώρας μέσω 650 μμεπιχειρήσεων τροφοδοτούν 25.000 μεγάλες και μμ επιχειρήσεις που εξυπηρετούν μερικώς ή συνολικά τις ανάγκες τροφής 4.000.000 πολιτών και του μεγαλύτερου μέρους του τουριστικού πλήθους σε καθημερινή βάση.

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία καθημερινή μας έγνοια είναι η δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς, η ανάπτυξη της μμεπιχειρηματικότητας που έχει κύριο λόγο η διεύρυνση του υγιούς  ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή τόσο με οικονομικούς όρους όσο και με όρους υγιεινής και ασφάλειας των διακινούμενων τροφίμων.

Κυρίες και κύριοι…. Αγαπητοί συνεργάτες

Μέσα σ’αυτούς τους 43 μήνες έλαβαν χώρα καταστάσεις και γεγονότα που δεν περιμέναμε.

Υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, δόθηκαν μάχες συλλογικά.

Capital control το καλοκαίρι του 2015 σε μια περίπου χρεοκωπημένη χώρα, 3ο μνημόνιο, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δημιουργία ΕΕΣΥΠ και αλλαγή μετόχου του Οργανισμού, προσφυγικό, φυσικές καταστροφές (Μάνδρα-Μάτι).

Δώσαμε τις μάχες σε όλα τα μέτωπα και τις δώσαμε με επιτυχία.

Συγκροτήσαμε τη πολιτική μας βασιζόμενοι στις αρχές της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης,  της ανάδειξης της αξίας μιας επιχείρησης Δημόσιου χαρακτήρα και του ρόλου του στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση δίναμε τη μάχη για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Οργανισμού και της θέσης τω εργαζομένων με πιο εμβληματική αυτή της κατάργησης της σύμβασης καθαριότητας που και πάνω από 1.200.000 ευρώ το χρόνο δημόσιο χρήμα εξασφάλισε και 35 νέοι εργαζόμενοι προσελήφθηκαν με ΣΟΧ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να μου επιτρέψετε σ ’αυτό το σημείο να εξαίρω τη συμβολή του ΣΕΚΛΑ και του προέδρου του κ. Κυρλή που χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Σήμερα αγαπητοί συνεργάτες ζούμε μία νέα εποχή.

Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

Σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε αυτά τα οποία σχεδιάζαμε από το 2015 και είχαμε διατυπώσει σε δημόσιο λόγο από το 2016.

Να αναφέρω κατά σειρά ωριμότητας.

Η δημιουργία ψυκτικών αποθηκευτικών χώρων και τα συνοδά έργα στην κεντρική αγορά Αθηνών

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των Ιχθυοσκαλών

Η Ολιστική ανάπλαση της κεντρικής λαχαναγοράς Αθηνών

Η δημιουργία εναλλακτικού δικτύου καταναλωτικών αγορών τροφίμων που θα δημιουργήσει  νέες ευκαιρίες για παραγωγούς πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής για μμεπιχειρήσεις και για τους καταναλωτές δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας και αναδεικνύοντας ιδιαίτερα πολιτιστικά και πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά πόλεων και περιοχών με πρώτο έργο την Ιπποδάμεια Αγορά του Πειραιά, που αποτελεί έργο 2 δημοσίου χαρακτήρα και ιδιοκτησίας Οργανισμών, του Ο.Κ.Α.Α.  και της ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και που υλοποιεί καταστατικό όρο της ΕΕΣΥΠ (μητρικής και των 2) για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επαύξηση της Αξίας της.

Την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα agrologistic center στη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη 3 θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ εταιριών ΟΚΑΑ ΚΑΘ ΕΤΑΔ. Ένα έργο  στρατηγικής σημασίας που και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την υπογραφή και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποκτά επείγον χαρακτήρα.

Αγαπητοί φίλοι,

Αναφέρθηκα μόνο στα σημαντικά έργα υποδομών που έχουμε προγραμματίσει.

Προφανώς τρέχουν και άλλα έργα εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Υλοποιούμε ταυτόχρονα τις δράσεις εξωστρέφειας του Οργανισμού σε διεθνές επίπεδο τόσο όσον αφορά τη διάχυση της τεχνογνωσίας του Οργανισμού για την ίδρυση εκσυγχρονισμού και λειτουργίας χονδρεμπορικών και καταναλωτικών αγορών και ιχθυοσκαλών όσο και στην ανάπτυξη σχέσεων των εγκατεστημένων στον Οργανισμό επιχειρήσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις από άλλες χώρες μέσω συμμετοχών σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις, εμπορικές αποστολές, σύναψη μνημονίων συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών.

Και να σημειώσω ότι εδώ στον ίδιο χώρο υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017 MOU με το δίκτυο ιταλικών χονδρεμπορικών αγορών ITALMERCATI.

Κυρίες και κύριοι,

Αναφέρθηκα σε ένα σύντομο απολογισμό και σε κάποιους από τους στόχους που έχουμε προς υλοποίηση.

Όχι τόσο για να εκφράσω την ικανοποίηση μου αλλά κυρίως για να αναδείξω την ανάγκη της αλλαγής επιπέδου λειτουργίας του Οργανισμού, της αύξησης των συνεργατών με τις εγκαταστημένες επιχειρήσεις στον Οργανισμό και την υποχρέωση μας για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και υλοποίηση δράσεων για τη διευκόλυνση και αύξηση των δραστηριοτήτων τους. Ο οργανισμός έχει ανάγκη στελέχωσης με νέο επιστημονικό προσωπικό ικανό για να ανταποκριθεί στις νέες ευθύνες.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εγκατεστημένους στον Οργανισμό επιχειρηματίες για τη συνεργασία τους με τη Διοίκηση και να τους διαβιβάσω ότι παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στις αρχικές μα δεσμεύσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού και την ανάπτυξη της μμ επιχειρηματικότητας εντός των εγκαταστάσεων μας.

Και τέλος να εκφράσω αφενός την ικανοποίηση  μου τόσο για την ποιότητα και τη αποτελεσματικότητα των μελών του ΔΣ και αφετέρου την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση τους στην υλοποίηση τω στόχων που έχουμε θέσει.

Εύχομαι σε όλους για τη Νέα Χρονιά υγεία δημιουργικότητα και επιτυχίες στους ατομικούς και συλλογικούς μας στόχους.

Καλή δύναμη.