O καιρός σήμερα

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ FRUITLOGISTICA 2019

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ FRUITLOGISTICA 2019

 

Στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, την Fruit Logistica, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Βερολίνο, παρουσιάστηκε η κοινή Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Αγορών σχετικά με τον ρόλο τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Η κοινή δήλωση υπογράφηκε από 120 εκπροσώπους αγορών που προέρχονταν από 22 χώρες της Ευρώπης και ανέδειξε την ζωτικής σημασίας θέση των αγορών στη διανεμητική τροφίμων και την ανάγκη για  διασφάλιση μιας επιτυχημένης κοινής γεωργικής πολιτικής.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Ιταλίδα Υφυπουργός Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού κα Allessandra Pesce ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν ο Πρόεδρος του δικτύου Ιταλικών Αγορών - Intelmercati, κ. Fabio Massimo Pallottini και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της WUWM (Παγκόσμια Ένωση Χονδρικών Αγορών) κ. Γιάννης Τριανταφύλλης.

Το χρονικό της υπογραφής

Τον Ιούλιο του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, η υπογραφή της Διακήρυξης βάσει της οποίας οι Ευρωπαϊκές αγορές θέλησαν να προβάλλουν τον θεμελιώδη ρόλο τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και να κάνουν περισσότερο ορατό το έργο τους. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, τα μέλη της WUWM συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες όπου κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Διακήρυξη των Παρισίων, προκειμένου οι αγορές χονδρικής στην Ευρώπη να εμφανιστούν ως επίσημος συνομιλητής Ευρωπαϊκών θεσμών. Στα πλαίσια της Fruit Logistica, στο Βερολίνο, η διακήρυξη παρουσιάστηκε στους κύριους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας φρούτων και λαχανικών. 

«Οι Αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες για να ανταποκριθούν στις φιλόδοξες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα του τομέα των τροφίμων. Είναι σημαντικά να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική στρατηγική, τόσο για τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα όσο και του συστήματος εφοδιαστικής τροφίμων γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγηθούμε» τόνισε η Ιταλίδα Υφυπουργός Γεωργίας κα Allessandra Pesce.

«Είμαστε μια μεγάλη ομάδα με μεγάλη δύναμη»  εξήγησε ο κ. Fabio Massimo Pallottini Πρόεδρος του δικτύου Intelmercati. «Μετά το Παρίσι και τις Βρυξέλλες θέλουμε εδώ, στο Βερολίνο, να δείξουμε τη δύναμη των Αγορών χονδρικής στην Ευρώπη. Οι αγορές χρειάζονται περισσότερη Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται μια δυνατότερη σχέση με τις αγορές».

«Αναπτύσσουμε τη διαδικασία αναγνωρισιμότητας, διότι θεωρούμε ότι είμαστε ο σημαντικότερος κρίκος στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και θέλουμε ένα διαφορετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνει ο κ. Γιάννης Τριανταφύλλης, Γενικός Διευθυντής του Ο.Κ.Α.Α., Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της WUWM και μέλος του ΔΣ της. «Οι αγορές προσφέρουν σημαντική υπηρεσία σε όλους τους υπόλοιπους κρίκους. Στους παραγωγούς, τους εμπόρους, στους λιανοπωλητές, τους καταναλωτές. Οι Ευρωπαϊκές αγορές παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά συχνά έχουν τις ίδιες ανάγκες. Τώρα έχουμε και τους ίδιους στόχους».