O καιρός σήμερα

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) καθοριστικός εταίρος στις επιχειρήσεις κρέατος στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) καθοριστικός εταίρος στις επιχειρήσεις κρέατος στην Ελλάδα

Τον αυξημένο βαθμό σημασίας που δίνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ ΑΕ) στην αγορά του κρέατος και τους επαγγελματίες της και την δυναμική που αυτή συγκεντρώνει στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον, είχε την ευκαιρία να τονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ΑΕ, κ. Απόστολος Αποστολάκος κατά την διάρκεια του διήμερου ηλεκτρονικού event  Meat & Dairy Day.

Η ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διακρίνουν τη συγκεκριμένη αγορά, αλλά και το πλαίσιο που χαράσσει ο Οργανισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των εργασιών του κλάδου αποτέλεσαν την βάση της ομιλίας του.

Η διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2020, διοργανώθηκε από την εταιρεία O.Mind Creatives, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ αποτέλεσε έναν από τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ΑΕ, Απόστολος Αποστολάκος ανέφερε πως ο δεσμός του καταναλωτικού κοινού με τους επαγγελματίες του κρέατος είναι εξόχως ισχυρή, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε πως το κρεοπωλείο στην χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο επισκεπτόμενο σημείο λιανικής πώλησης, καθώς ο μέσος Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα το κρεοπωλείο. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά την διάρκεια των δύο «κυμάτων» της πανδημίας του κορωνοϊού, η αγορά αντέδρασε ισόρροπα, με τα μεγέθη να κινούνται στα ίδια –περίπου- επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά. «Όσο για τις τιμές, κι αυτές κινήθηκαν σε ικανοποιητικό πλαίσιο, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο μειωμένες σε σχέση με το περυσινό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Αποστολάκος.

Η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας επέβαλε σημαντικές αλλαγές -μεταξύ άλλων- και στις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, οι οποίες με τη σειρά τους επέφεραν ανάλογες μεταβολές και στο επίπεδο των προμηθευτών και επαγγελματιών του κλάδου.

«Από εκεί που η προσοχή τους περιστρεφόταν σε συντριπτικό βαθμό γύρω από το food service, η πανδημία τους ανάγκασε να στραφούν τόσο στον τομέα της προμήθειας λιανεμπορικών αλυσίδων και μεμονωμένων σημείων, όσο και στους τελικούς πελάτες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναζητούν σταθερότητα, ταχύτητα, αξιοπιστία, συνέχεια, απρόσκοπτη τροφοδοσία, συνδυασμένα με ποιότητα, ασφάλεια και τηρώντας τα υγειονομικά στάνταρντ. Τα ανωτέρω έφεραν τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, εξαιτίας του κομβικού του ρόλου στη διατροφική επάρκεια και τροφοδοσία του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας. Από την πρώτη στιγμή λάβαμε και έκτοτε εφαρμόζουμε ιδιαίτερα αυστηρά προστατευτικά μέτρα αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, ενώ πραγματοποιούμε ενδελεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεών μας σε εβδομαδιαία βάση. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποφύγουμε προβληματικές καταστάσεις για την αδιατάρακτη συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας, διασφαλίζοντας την υγεία των συνεργατών, εργαζομένων και συναλλασσομένων στους χώρους μας», τόνισε με έμφαση ο κ. Αποστολάκος. Παράλληλα, ο Οργανισμός αναπτύσσει σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες παραγγελειοληψίας, που επιτρέπουν την υπέρβαση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις του lockdown στα δύο πανδημικά κύματα, με την ταυτόχρονη αδιάλειπτη λειτουργία του συνόλου των δομών του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ανέφερε πως ο Οργανισμός έχει οργανωθεί -πλέον- σε απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο σε ότι αφορά την λειτουργία του, σε σημείο τέτοιο ώστε αντίστοιχοι Οργανισμοί γειτονικών χωρών της Βαλκανικής να έχουν έρθει σε επαφή με την Διοίκησή του προκειμένου να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους πεδίο, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την πρακτική του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ.  






Ζητούμενο η εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και ενημέρωση

Ξεχωριστή έμφαση κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στις εργασίες της ημερίδας Meat Day 2020, έδωσε ο κ. Απόστολος Αποστολάκος και στο στοιχείο της εξειδίκευσης, της πιστοποίησης και της ενημέρωσης που θεωρεί πως αποτελούν ζητούμενα ικανά να ωθήσουν περαιτέρω την αγορά του κρέατος στο μέλλον.

«Σήμερα, ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην εγχώρια αγορά του κρέατος είναι η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών. Δίχως άλλο, απαιτείται σημαντική ενδυνάμωση και τόνωση της υφιστάμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας έτσι ώστε να ενισχυθούν οι τάξεις των τεχνολόγων πώλησης κρέατος στις οργανωμένες αλυσίδες και τα κρεοπωλεία. Πρόκειται για ένα αναγκαίο στάδιο ώστε να υπάρξει διάχυση εμπιστοσύνης και εξειδικευμένης γνώσης προς το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες πελάτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα θεμελιωθεί μια ικανοποιητική βάση στην οποία οι έννοιες της υψηλής διατροφικής αξίας, της ποιότητας και της γεύσης θα καταστήσουν την αγορά του κρέατος ως αναπόσπαστο μέλος της καθημερινότητας του σύγχρονου ελληνικού νοικοκυριού και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και τροφίμων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ ΑΕ.