O καιρός σήμερα

Στον ΟΚΑΑ στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.03.2022

Στον ΟΚΑΑ στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης»

Την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους χονδρεμπόρους και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολο Αποστολάκο και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΛΑ κ. Νίκο Καββαδία για όλα τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, των πολλαπλών κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, κυρίως σε χορταρικά και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και για το θέμα των τιμών στην αγορά και τις επιπτώσεις τους στις πωλήσεις.

Οι έμποροι και οι αγοραστές αναφέρθηκαν στις ενέργειες που γίνονται ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου καθώς οι επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς του Ρέντη είναι κύριοι τροφοδότες του κλάδου της εστίασης.

Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα Ελληνικά αγροτικά  προϊόντα και τη συμμετοχή τους στον τζίρο, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι δημοφιλή στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους. Οι έμποροι και παραγωγοί διαβεβαίωσαν τον Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη.

 «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει την επάρκεια», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψηφιακή αναβάθμιση όλων των υποδομών του ΟΚΑΑ, τόσο της Λαχαναγοράς όσο και τον Ιχθυοσκαλών που εποπτεύει ο Οργανισμός, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η  εφαρμογή «e-Λαχαναγορά», η οποία δίνει την δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις την  λήψη παραγγελιών ηλεκτρονικά, με ταχύτητα και ασφάλεια από κινητά.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.