O καιρός σήμερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ Δελτίο Τύπου από Παρουσίαση: "Ο ρόλος του ΟΚΑΑ στην ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας", στην Πάτρα

Η παρουσίαση «Ο ρόλος του ΟΚΑΑ στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου στο κτίριο της Αγοράς Αργύρη, στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα βήματα και οι μέχρι τώρα ενέργειες της μετατροπής της Λαχαναγοράς Πατρών σε κόμβο διακίνησης προϊόντων τοπικής παραγωγής που θα συνδέει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη συνεργασία τους στην υλοποίηση του έργου της Ιχθυόσκαλας Πατρών. Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως  «Ο ΟΚΑΑ σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια και έχει καταστεί σε πυλώνα ανάπτυξης συνθηκών για την ένταση του υγιούς ανταγωνισμού. Διαχειριζόμαστε με πρωτόγνωρο τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα τη δημόσια περιουσία, δίνοντάς της υπεραξία και αναμοχλεύοντας ιδιωτικά κεφάλαια σε μια περίοδο που οι συναλλαγές με το δημόσιο αποτελούν ουτοπικό σενάριο. Ήδη ο ΟΚΑΑ υλοποιεί έργα υποδομών και υπηρεσιών που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ και εξελίσσει ιδιωτικά έργα που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ. Εμείς είμαστε οι κατάλληλοι εταίροι για την περιοχή και μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα... Η Λαχαναγορά της Πάτρας πρέπει να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο logistics center, μια διακομιστική πύλη αγροτικών προϊόντων. Πρέπει η χώρα να αποκτήσει τέτοιου τύπου υποδομές. Και θα είναι το πρώτο που θα γίνει στη χώρα με τη δομή που θέλουμε, με την τεχνολογία που θέλουμε και φυσικά για το σκοπό τον οποίο το λειτουργούμε». Ο κ. Σταμπουλίδης συνέχισε λέγοντας πως ανακοινώνει σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο προκειμένου σύντομα  να μπορέσουν να καταθέσουν πρόταση για τη δημιουργία του έργου, το οποίο θα γίνει μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ. « Το λέω γιατί υπήρχαν ενοχές κατά καιρούς για τα ΣΔΙΤ» συμπλήρωσε ο κ. Σταμπουλίδης «όμως είναι η εγγύηση και να γίνει γρήγορα και να γίνει με διαφάνεια και το ποιο βασικό από όλα να μείνει ο δημόσιος χαρακτήρας στη γη, η οποία ανήκει στον Οργανισμός μας». Στο πλαίσιο των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στην Αγορά, ο κ. Σταμπουλίδης συγκαταλέγει παρεμβάσεις στις υποδομές, τη δημιουργία φακέλου αδειοδότησης της αγοράς, καθώς λειτουργούσε χωρίς άδειες και την τακτοποίηση των οφειλών στη δημοτική αρχή». Ο κ. Σταμπουλίδης κατέληξε ότι «Είναι υποχρέωσή μας να ανοίξουμε δρόμους, να δώσουμε διέξοδους στους έλληνες παραγωγούς, να δώσουμε τα  καλύτερα εργαλεία τον ανταγωνισμό,  προκειμένου στο τέλος ο καταναλωτής να έχει υψηλού επιπέδου προϊόντα αλλά και  σε χαμηλές τιμές».  Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σταμπουλίδης κάλεσε τους παραγωγούς και εμπόρους να κάνουν χρήση της νέας διαδικτυακής πύλης του ΟΚΑΑ, η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο πολυ-εργαλείο που προωθεί το B2B.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας , ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κ. Νικόλαος Μαντζούφας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο ιδρυτής της πολιτιστικής πλατφόρμας Ελculture.gr, κ. Νίκος Βερβερίδης.