O καιρός σήμερα

Στην 1η Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας συμμετείχε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ)

Στην 1η Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας  συμμετείχε ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ)


Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση, «make the most out of something», που σημαίνει να παίρνεις ό,τι περισσότερο μπορείς από κάτι, να το εκμεταλλεύεσαι στο έπακρον. Όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας, που αξιοποιούσαν τα πάντα, κάνοντάς τα, αντικείμενο εκμετάλλευσης ξανά και ξανά, που δεν πετούσαν φαγητό, αλλά το σέρβιραν και την επόμενη μέρα, ως διαφορετικό πιάτο.

Γιατί, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, κ. Απόστολο Αποστολάκο, «δεν υπάρχουν απορρίμματα, μόνο υλικά σε λάθος θέση». Και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, στο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Υπεύθυνο waste management», στο πλαίσιο της Έκθεσης FORWARD GREEN - HELEXPO - Adapting Circular Economy, την 1η  Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε 8-10 Ιουνίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή του Υπερταμείου-
Growthfund, «το κόστος της υπερκατανάλωσης, το πληρώνει εδώ και δεκαετίες το ίδιο μας το «σπίτι», ο πλανήτης μας, τον οποίο επιβαρύνουν τα σκουπίδια και η κλιματική αλλαγή».



Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, εμείς στον ΟΚΑΑ υλοποιούμε σειρά καινοτόμων δράσεων, με στόχο να περιορίσουμε στο ελάχιστο την παραγωγή απορριμμάτων προωθώντας την κυκλική οικονομία, μέσω της επαναξιοποίησης των υλικών και, ήδη, έχουμε επιτύχει σημαντικό  μέρος των
ESG στόχων μας. Υιοθετήσαμε πρακτικές για  βιώσιμη αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία, συμβάλλοντας, ως ΟΚΑΑ, σε συνεργασία με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας, στην εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων  στις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος.

Είμαι βέβαιος, επισημαίνει ο
Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, ότι σε  λίγα χρόνια τα σκουπίδια, που σήμερα θεωρούμε άχρηστα, θα μεταφράζονται σε έσοδα, φέροντας ως παράδειγμα την Δανία, μια χώρα που όχι μόνο αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων που παράγει, αλλά εισάγει και απορρίμματα από άλλες χώρες, ώστε να τα αξιοποιήσει και αυτά.

Η Προστασία του Περιβάλλοντος είναι θέμα εκπαίδευσης και νοοτροπίας, η οποία δεν υπάρχει στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ευτυχώς, είναι πιο εξοικειωμένοι μαζί της, οι νέοι. Προσωπικά, τόνισε, ο
κ. Αποστολάκος, «θεωρώ ευθύνη μου να αφήσουμε στην επόμενη γενιά έναν πιο καθαρό πλανήτη και να αλλάξουμε συνήθειες. Η κόρη μου που είναι 8 ετών το έχει μάθει στο σχολείο, εν αντιθέσει με την δική μας γενιά που δεν το έμαθε πουθενά και το αντιμετωπίζει ως πρόβλημα».

Γι’ αυτό και εμείς, ως
Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε και έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και θεωρώ ότι η Προστασία του Περιβάλλοντος θα δώσει θετικό πρόσημο στην εθνική οικονομία, θα συμβάλλει στην επάρκεια των προϊόντων και θα «ρίξει» τις τιμές.



Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο
Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ στα έσοδα που θα επιφέρει η αξιοποίηση των απορριμμάτων. Στον Οργανισμό, είπε, ανακυκλώνουμε τα ιχθυοκιβώτια από φελιζόλ. Και μια εταιρία από το εξωτερικό, ήδη εξέφρασε ενδιαφέρον για την ανακύκλωση τους. 

Εμείς, τόνισε, διακινούμε τα ψάρια σε ιχθυοκιβώτια από φελιζόλ, τα οποία εάν καταστραφούν και πέσουν στην θάλασσα, μολύνουν το Περιβάλλον και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπαίνουν στον οργανισμό μας. Άρα, πρέπει να τα ανακυκλώνουμε. Κάτι που μέχρι προσφάτως κάναμε, αλλά όχι ολοκληρωμένα, εξαιτίας των ζωικών υπολειμμάτων που περιείχαν. Έως ότου ήρθε μια Ισπανική εταιρία και μας είπε: θέλω να μαζεύετε τα παλιά φελιζόλ, να τα κάνετε σκραπ κι εγώ να τα ανακυκλώνω και να τα βάζω σαν μονωτικά  ταράτσας.

Είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα στην αλλαγή νοοτροπίας και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια. Οι αλιείς,  που στο παρελθόν παρατούσαν στο βυθό της θάλασσας τα δίχτυα τους όταν κόβονταν, πλέον τα μαζεύουν και τα αποθέτουν σε έναν κάδο στην ιχθυόσκαλα.

Και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ, κατέληξε «Εμείς, ως χώρα έχουμε ένα χαρακτηριστικό. Από το
ταμ-ταμ, πάμε στο 5G. Από το μηδέν ψηφιακό κράτος, φτάσαμε στο απόλυτα ψηφιοποιημένο κράτος που εκσυγχρονίζεται. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το waste management. Το κράτος κάνει τεράστιες μεταβολές που εμείς ως οργανισμοί το βιώνουμε. Αν μπορούσαμε σπίτι μας να καταγράφουμε τι πετάμε και να συνειδητοποιήσουμε την αξία του, θα αλλάξουμε πολύ πιο γρήγορα».