O καιρός σήμερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η άγνωστη "επανάσταση" στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη

Μια μικρή επανάσταση φαίνεται πως έλαβε χώρα σε ένα ξεχασμένο από τους πολλούς κλάδο, αυτόν του χονδρεμπορίου τροφίμων. Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας ΑΕ, εισήγαγε, ιδίως από το 2012 και έως σήμερα μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όχι πάντοτε χωρίς αντιδράσεις. Όμως πολλά φαίνεται πως μένουν ακόμα να γίνουν. 

Για την ώρα όμως, και όπως σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΚΑΑ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, έχει αποκτήσει το δικαίωμα να προτάσσει πως ήταν «η πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στην επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου 4,5 εκατ. ευρώ, στο δημόσιο αποπλήρωσε 11 χρόνια νωρίτερα δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ με εγγύηση του δημοσίου, κατέβαλε μέρισμα 0,5 εκ ευρώ προηγούμενων χρήσεων και το ποιο σημαντικό απ΄ όλα, εμφάνισε τζίρο 9 εκ ευρώ ενώπιον του ελληνικού δημοσίου μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας των ιχθυοσκαλών». 

Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο 


Κύριε Σταμπουλίδη, πώς και πόσο συμβάλει στα δημόσια οικονομικά ο ΟΚΑΑ;


Ο ΟΚΑΑ ΑΕ, παρουσίασε, ιδίως από το 2012 και σήμερα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Θυμίζω ότι ήταν η πρώτη ΔΕΚΟ που προχώρησε στην επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου 4,5 εκ ευρώ, αποπλήρωσε 11 χρόνια νωρίτερα δάνειο 4,3 εκ ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κατέβαλε μέρισμα 0,5 εκ ευρώ προηγούμενων χρήσεων και το ποιο σημαντικό απ΄ όλα, εμφάνισε 9 εκ ευρώ ενώπιον του ελληνικού δημοσίου μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας των ιχθυοσκαλών. Παράλληλα αλλάξαμε συθέμελα τον κανονιστικό πλαίσιο στο χονδρεμπόριο, απελευθερώνοντας δυνάμεις, εξαλείφοντας την γραφειοκρατία και εντείνοντας τον ανταγωνισμό, και μια σειρά από αλλαγές που προφανώς δεν χωράνε να αναφερθούν σε μία συνέντευξη. Όλα αυτά, εκτός από την δική μας στρατηγική επιλογή, χρειάστηκαν και την αμέριστη πολιτική στήριξη, ιδίως των ηγεσιών του υπουργείου ανάπτυξης. Αλλά θέλω να σας εξομολογηθώ, ότι και κάποιες στιγμές, ίσως τις κρισιμότερες για την πορεία των αλλαγών, χρειάστηκε και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Από πού προέκυψε αυτή η υπεραξία; 

Πιστεύω ακράδαντα στις δυνάμεις και το φιλότιμο των δημόσιων λειτουργών, είτε αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε πολιτικοί. Εμείς ως διαχειριστές πείσαμε όσους έπρεπε ώστε να συμβάλουν στην μετατροπή του ΟΚΑΑ ΑΕ από μία ξεχασμένη ΔΕΚΟ, σε πυλώνα ανάπτυξης και προώθησης του ανταγωνισμού. Θεωρώ όμως, ότι ο νέος κανονισμός μισθώσεων και εμπορικής εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΟΚΑΑ ΑΕ, δίνει το μήνυμα για το πώς απελευθερώνεις δυνάμεις και πρακτικές προς όφελος των συναλλασσόμενων, και πως δίνεις υπεραξία στη δημόσια περιουσία. Σ΄ αυτό που δεν δώσαμε ειδικό βάρος είναι η ανάπτυξη περισσότερων φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων, κάτι που είναι όμως στις άμεσες προτεραιότητες μας. 

Πώς κατέστη δυνατό να γυρίσει ο ΟΚΑΑ στην κερδοφορία παρά τα μνημόνια και την ύφεση; 

Καταρχήν να θυμίσουμε σε όλους ότι οι δημόσιες εταιρείες ήταν στην πλειοψηφία τους ελλειμματικές και ζημιογόνες κάτι που αντανακλούσε την γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό δημόσιο. Ο εξορθολογισμός των οικονομικών μεγεθών έγινε στα πλαίσια της τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης και για πρώτη φορά το κράτος, υιοθέτησε πρακτικές και εργαλεία της ελεύθερης οικονομίας, δίνοντας τη δυνατότητα ή και επιβάλλοντας πολλές φορές, τους μάνατζερ του δημοσίου να εφαρμόσουν προγράμματα εξυγίανσης και ανάπτυξης. Εμείς στον ΟΚΑΑ ΑΕ, προσαρμοστήκαμε ήδη από τέλη του 2011 με αποτέλεσμα οι μετέπειτα μεταβολές να απορροφηθούν ομαλότερα. ¨Όμως η συνταγή είναι μία: πειθαρχία, ιδίως στα λειτουργικά κόστη, και ανάπτυξη νέων ανταποδοτικών δραστηριοτήτων. 

Ήταν ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΟΚΑΑ μνημονιακή δέσμευση; 

Το σύμφωνο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εκτός από δις ευρώ, ευτυχώς έφερε και δεσμεύσεις. Ενδεχομένως πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνονταν, αλλά ποτέ δεν θα ολοκληρώνονταν οι μεγάλες τομές ιδίως στη δημόσια διοίκηση, πχ πειθαρχικό δημόσιων υπαλλήλων, αξιολογήσεις προσωπικού, έλεγχος προσλήψεων, και ακόμη δεκάδες αλλαγές οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν είχαν ούτε ένα ευρώ κόστος, αντιθέτως απέδωσαν εκατομμύρια έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. 

Υπάρχουν φωνές που λένε ότι οι πολιτικές που ασκείτε, ενδυναμώνουν τους ισχυρούς και βγάζουν από το παιχνίδι τους αδύνατους. 

Τα τελευταία χρόνια άλλαξε η ζωή όλων μας και προκειμένου να σταθούμε όρθιοι για να παλέψουμε τα λάθη του παρελθόντος, κάναμε οι ίδιοι αλλαγές στα νοικοκυριά μας. Πόσο μάλιστα όταν ασκείς δημόσια εξουσία και βρίσκεσαι μπροστά σε αρρύθμιστες καταστάσεις δεκαετιών και πρέπει να επιλέξεις εάν θα σώσεις τον κλάδο ή θα παρασυρθείς από το συναίσθημα και τον πόνο όσων δεν κατάφεραν να αντέξουν στις νέες οικονομικές συνθήκες. Εμείς οφείλαμε και αυτό κάνουμε, να δράσουμε με γνώμονα την επιβίωση των κλάδων. Για αυτό όλες μας οι ενέργειες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Έχω ζήσει όλες τις στιγμές και τα συναισθήματα μιας ζωντανής κοινωνίας στον ΟΚΑΑ ΑΕ, όμως τα στοιχεία μας δικαιώνουν και αυτό δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Κανείς νοικοκύρης δεν έχει λόγο να ανησυχεί για κάτι που θα δώσει υπεραξία στο επάγγελμα του και θα δει έτσι τον κόπο του να πιάνει τόπο. Όλα τα άλλα περί ιδιωτών κλπ, περισσεύουν.