O καιρός σήμερα

Ο ΟΚΑΑ Υποστηρικτής του 1ου Συνεδρίου Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

29.2.2024
Ο ΟΚΑΑ Υποστηρικτής του 1ου Συνεδρίου Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας και του Αλιευτικού Τουρισμού με τα πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και την υγιεινή διατροφή, αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο «Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2024  -Γαλάζιοι Ορίζοντες», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συμμετείχε και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας με στελέχη του και, με ομιλητή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολο Αποστολάκο, ο οποίος αναφέρθηκε στις καινοτόμες διαδικασίες που εφαρμόζει ο Οργανισμός, και περιέγραψε ένα πλαίσιο στρατηγικής που θα αυξήσει τις πωλήσεις αλλά και την αναγνωρισιμότητα των Αλιευμάτων της Ελληνικής Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας.

Έχουμε αναπτύξει, επισήμανε και εφαρμόζουμε ένα οργανωμένο σύστημα Logistics το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τις χονδρεμπορικές και τις παραγωγικές εταιρείες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ώστε κάθε αλίευμα να αποκτά «ταυτότητα» και να καταναλώνεται με ασφάλεια και να έχει ελεγχθεί. Γιατί έτσι, συνέχισε, θα αναδειχθεί η θρεπτική αξία του ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας και  ταυτοχρόνως, θα αρθεί η δυσπιστία με την οποία το αντιμετωπίζουν αρκετοί καταναλωτές.

Κάνοντας μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ μία προβολή στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού, θα αυξηθούν οι ανάγκες σε αλιεύματα και ειδικότερα ψάρια, οι οποίες θα μπορέσουν να καλυφθούν μόνον από την ιχθυοκαλλιέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, στις νέες ανάγκες με ενημέρωση του πληθυσμού για την ποιότητα του ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας και την δημιουργία των ασφαλιστικών δικλείδων που θα εγγυώνται ποιοτικό προϊόν σε προσιτή τιμή.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γιατί την ζητούμενη αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να την χαράζουν κάποιοι τεχνοκράτες πίσω από τα γραφεία τους. Κι εάν συμβεί αυτό, οι υδάτινοι πόροι θα αναδειχθούν σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΟΚΑΑ με πρότασή του υποστήριξε το διήμερο Συνέδριο με την παροχή λαχανικών και ψαριών προκειμένου να γίνει χρήση τους στις παράλληλες γαστρονομικές εκδηλώσεις. Ο ΟΚΑΑ συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάδειξης της μεσογειακής υγιεινής διατροφής, με προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη και θάλασσα, τα οποία είναι πλούσιας θρεπτικής αξίας και κατατάσσονται στα πιο γευστικά ανά τον κόσμο.